„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+0.4 °C
nedaudz mākoņains

Izstāde stāsta par Katiņas traģēdiju

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas priekšvakarā 21. martā Daugavpils Universitātē atklāja 1940. gadā noslepkavoto poļu karavīru un civiliedzīvotāju atcerei veltītu izstādi „Viņus nogalināja ar šāvienu pakausī. Katiņas slaktiņš”.

Katiņas muzeja pārstāvis Pāvels Varčinskis un Polijas Republikas vēstniecības Latvijā pārstāve Kristīna Barkovska skatītājiem pastāstīja, ka planšetes ar Katiņas traģēdijas aprakstu, poļu atmiņām un fotogrāfijas atklāj, kā pēc 1939. gada 17. septembra PSRS agresijas pret Poliju NKVD vienības 1940. gada pavasarī nošāva aptuveni 22 tūkstošus padomju gūstā kritušo Polijas karavīru un civilpersonu. Taču ar to poļu sāpju ceļš nebija beidzies, jo vēlāk slaktiņi notika arī speciālajās nometnēs, kur bija ievietoti apcietinātie poļi, kurus nošāva kā „padomju varas ienaidniekus”. Arī pēc tam izsūtīto ģimenes ilgus gadus cieta no represijām.

Visu rakstu lasiet 24. marta numurā.