„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Ierēdņiem nav vienprātības par krematoriju Laucesā

Šā gada janvārī Laucesas pagasta iedzīvotāji sūdzējās Valsts Vides dienesta (VVD) Daugavpils reģionālajai pārvaldei par dūmiem un smaku, kas nāk no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) krematorijas Laucesā.Tika veikta pārbaude un izdarīti secinājumi. Tiesa, dienestu viedoklis par šīs iekārtas izmantošanu nesakrīt.

16. martā šis jautājums tika aktualizēts, Daugavpils novada domē tiekoties  pašvaldību vadītājiem un VVD speciālistiem ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektoru Māri Balodi.

Daugavpils reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vecākā inspektore Guna Novika pastāstīja, ka krematorija dzīvnieku līķu sadedzināšanai uzstādīta 2014. gadā uzņēmuma „Balticovo” teritorijā. Kad 2015. gadā tika izsludināta ārkārtas situācija sakarā ar Āfrikas cūku mēri, VVD izsniedzis saskaņojumu tās darbībai, jo bija jāveic steidzami pasākumi mēra apkarošanā un iekārta ir mobila un paredzēta darbināšanai vienīgi ārkārtas situācijās. Jau tad dienests norādījis, ka būs jāveic ietekmes uz vidi novērtējums, ja tā tiks darbināta citā laikā. Par to ar PVD līdz šim nav rasts kopsaucējs. Piemēram, SIA „Grow Energy” dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu pārstrādes iekārtai Limbažu pagastā ir B kategorijas atļauja, savukārt mobilajai sadedzināšanas iekārtai „Hurikan PRO 1000” Laucesas pagastā,  šādas atļaujas nav, tāpēc, pēc VVD domām, tā ir izmantojama, tikai pārvietojot uz infekcijas uzliesmojuma vietām.

Šogad janvārī ārkārtas situāciju izsludināja saistībā ar Krimuldā konstatēto Āfrikas cūku mēri, un iekārta Laucesā darbināta 24 stundas diennaktī. Turklāt vides dienests konstatējis, ka krematorijā tiek dedzināti ne vien inficēto dzīvnieku līķi, bet arī mājlopu kautuvju atkritumi un AS „Balticovo” ražošanas atkritumi. Dienests saņēmis iedzīvotāju sūdzības par smaku, kas liek secināt, ka iekārta tomēr ietekmē gan apkārtējo vidi, gan iedzīvotāju labsajūtu.  

Visu rakstu lasiet 24. marta numurā.