„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Grāfu Plāteru mantojums četros Daugavpils novada pagastos

Daugavpils novada domes foajē atklāta izstāde „Grāfu Plāteru – Zībergu kultūrvēsturiskais mantojums Daugavpils novadā”, kas tapusi sadarbībā ar Skrindu dzimtas muzeju, biedrību „Lixten” un novada pašvaldības Kultūras mantojuma daļu.

Izstādē ir apkopota informācija par dzīvi grāfu muižās Vaboles, Līksnas, Kalupes un Nīcgales pagastos, bet to papildina unikālas, vēsturiskas fotogrāfijas, kas nāk no Skrindu dzimtas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Rundāles pils muzeja arhīviem. Savu atbalstu izstādes tapšanā sniedza arī Līksnas novadpētnieks Romualds Gadzāns, J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas vēstures skolotāja Iveta Laurena, Daugavpils Universitātes vēsturnieki un daudzi citi sava novada vēstures izzinātāji.

Skrindu dzimtas muzeja vecākā speciāliste Ilze Ozoliņa pastāstīja, ka daudzus novadpētniekus interesē tieši grāfu Plāteru atstātais kultūras mantojums. Sanākot kopā, katrs dalījies ar savu zināšanu bagāžu, un tika nolemts dibināt biedrību, lai apkopotu šo informāciju un 21. gadsimta cilvēkiem stāstītu par grāfu dzimtas atstāto kultūrvēstures mantojumu, kas mūsdienās tiek izmantots tūristu piesaistei.

Biedrība veidota pērn pavasarī un tai dots nosaukums „Lixten” – tā agrāk tika dēvēts Līksnas pagasts, kurā bija apvienoti visi četri pagasti. Ilze Ozoliņa stāsta, ka agrāk tieši šajos četros pagastos visvairāk dzīvojuši un darbojušies grāfi Plāteri Zībergi. Mūsdienās ir saglabājušās pēc muižnieku iniciatīvas celtās baznīcas, skolu ēkas, iekārtotie parki, muižas ēku kompleksu paliekas.

Visu rakstu lasiet 20. februāra numurā.