„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+3.9 °C
apmācies

Viens mājās – nevis kino, bet skarba realitāte

Par laimi, Daugavpilī un tuvākajā apkaimē traģiski negadījumi ar bērniem beidzamajā laikā nav notikuši, tomēr vecākiem visu laiku ir jābūt modriem.

Ik gadu ap Ziemassvētku laiku televīzijas dažādos kanālos tiek raidīta populārā amerikāņu filma par maza zēna Kevina piedzīvojumiem, kurš, palicis viens mājās, tiek galā ar laupītājiem un citām likstām. Protams, tā ir tikai filma ar laimīgām beigām, taču dzīvē mēdz būt pavisam citādi. Atstājot savas atvases vienas mājās, vecāki riskē ar bērnu veselību un pat dzīvību.

Šis gads Latvijā sācies ar vairākām traģēdijām, kurās zaudētas bērnu dzīvības. 10. janvāra naktī ugunsgrēkā Rēzeknē gāja bojā 12 gadus veca meitene, kura nelaimes brīdī mājās atradusies viena. Janvāra sākumā Dobelē no narkotiku pārdozēšanas tika atrasti miruši laulātie, bada nāvē miris zīdainis un divi izvārguši mazi bērni. Janvārī traģēdijas notika arī Rīgā, kur ugunsgrēkā gāja bojā dzīvoklī viena pamesta nepilnus divus gadus veca meitenīte, bet Juglā atrasts miris zīdainis, kuram vecāki 12 stundas nebija pievērsuši uzmanību.

Visas šīs traģēdijas varēja nenotikt, ja vien vecāki būtu atbildīgāki. Lai arī Latvijā likumdošana ir gana stingra, taču ne tik barga, kā, piemēram, Lielbritānijā, kur bērns līdz 12 gadu vecumam viens pat nedrīkst doties uz skolu un par bērnu  atstāšanu bez uzraudzības vecākiem draud ļoti bargi sodi.  

Visu rakstu lasiet 17. februāra numurā.