„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Suņa čipēšana var atbrīvot no daudzām problēmām

No 1. janvāra spēkā stājās Ministru kabineta noteikumi Nr. 491 par suņu, kuri vecāki par sešiem mēnešiem, obligāto čipēšanu un to reģistrēšanu vienotā datu bāzē.

Čipēšanu drīkst veikt tikai veterinārārsti, bet sava četrkājainā drauga reģistrāciju Lauksaimniecības datu centrā var veikt Lauku centrā, kā arī patstāvīgi mājas lapā www.ldc.gov.lv. Pakalpojums maksā 3,50 eiro (agrāk – 7,11 eiro), veterinārajās klīnikās iekasēs papildus maksu par pakalpojuma sniegšanu.

Jāņem vērā, ka suņa čipēšana ir pabeigta tikai tad, kad dzīvnieks reģistrēts datu bāzē. Nereģistrēts čips nav derīgs, jo gadījumā, ja suns pazudīs, tas nepalīdzēs. Datu bāzē, izņemot ziņas par suni, ir informācija par īpašnieku.

Čips ir rīsa graudiņa lieluma kapsulā ievietota sīciņa mikroshēma, ko ar īpašu adatu ievada dzīvniekam zem ādas, parasti kreisā pleca rajonā. Vetārsti atspēko kļūdaino viedokli, ka čips ir savdabīgs GPS raidītājs, pēc kura var noteikt suņa atrašanās vietu. Nolasīt čipa informāciju iespējams tikai ar speciālas ierīces palīdzību, tādējādi uzzinot īpašnieka adresi un gadījumā, ja suns pazudis, atdot to saimniekam. Veterinārārsts Jurijs Gridasovs stāsta, ka pavisam nesen Daugavpilī atrada pazudušu medību suni, kurai bija čips. Nolasot informāciju, noskaidrojās, ka suns „pierakstīts” Medumu pagastā, un atdeva to saimniekam.

Piezvanot uz vairākām Daugavpils veterinārajām klīnikām, „Latgales Laiks” noskaidroja, ka čipēšanas cena svārstās no 8 līdz 12 eiro. Vienā no klīnikām paziņoja, ka, čipējot suni, tiek veikta  obligātā potēšana pret trakumsērgu, arī tad, ja sunim šī pote jau ir, kā arī izsniegta Eiropas parauga pase (par papildus samaksu), kurā iekļauj visu aktuālo informāciju par dzīvnieku. Bez potes suni nevarēs reģistrēt datu bāzē. Arī tad, ja īpašniekam ir vecā pase vai potēšanas pase, vajadzīga jauna pase, lai tajā ierakstītu čipa, reģistrācijas numuru un vakcinācijas datus. Vienā no klīnikām par suņa reģistrāciju datu bāzē jāmaksā papildus 3 eiro, citā – 2 eiro (plus izdevumi par pasi).

Visu rakstu lasiet 20. janvāra numurā.

Komentāri

24.01.2017 14:53
jolanta
Vai lauku suni kuram ir 5gadi un nav pases