„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Sākusies gripas epidēmija

Pamatojoties uz gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa datiem, 17. janvārī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izziņoja gripas epidēmijas sākumu valstī. Monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā četrās Latvijas pilsētās ambulatorajās iestādēs gripas pacientu skaits ir pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.   

SPKC Latgales reģionālā nodaļas Daugavpils Vecākā epidemioloģe atzīst, ka Daugavpils jau ir tuvu epidēmijas sākumam, jo saskaņā ar monitoringa datiem (tos apkopo pirmdienās) aizvadītās nedēļas laikā gripas gadījumi ģimenes ārstu praksēs reģistrēti arī pilsētā (21,8 uz 100 000 iedzīvotāju), bet slimnīcā tika hospitalizēti 6 gripas slimnieki.

Kopumā valstī gripas dēļ slimnīcā nedēļas laikā nonākuši 102 pacienti, bet kopš sezonas sākuma ziņots par 252 hospitalizētiem pacientiem gripas gadījumos un 28 pacientiem gripas izraisītas pneimonijas gadījumos.

Pirmās gripas pazīmes parasti parādās pēc divām dienām no inficēšanās brīža, taču šis laika sprīdis var būt arī no dažām stundām līdz četrām dienām pēc kontakta ar slimu cilvēku.

Visu rakstu lasiet 20. janvāra numurā.