„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Tvaika nosūcēji – ņemt nost vai pārbūvēt?

1. septembrī stājās spēkā MK noteikumi Nr.238 “Ugunsdrošības noteikumi”, kas nosaka jaunas prasības fiziskajām un juridiskajām personām. Jaunie ugunsdrošības noteikumi raisījuši plašu rezonansi sabiedrībā. Viens no strīdīgajiem un pagaidām līdz galam neizprotamajiem jautājumiem ir noteikumos iekļautā norma par tvaika nosūcējiem, kas pievienoti dabīgās ventilācijas kanālam. Līdz 2018. gada 31.decembrim dzīvokļu īpašniekiem tie būs jāņem nost vai jāmeklē cits risinājums, lai atjaunotu dabīgo ventilāciju.

Vairumā dzīvokļu īpašnieki ir patvaļīgi ierīkojuši tvaika nosūcējus, jo agrākos gados būvētajās mājās tiem nebija paredzēts papildu ventilācijas kanāls. Tikai retajā dzīvoklī šādas iekārtas joprojām nav, un virs plīts joprojām var redzēt taukainu ventilācijas resti.  

Jaunie Ugunsdrošības noteikumi ietver aizliegumu daudzdzīvokļu mājās virtuvēs, kur atrodas gāzes plīts, pie dabīgās ventilācijas kanāla pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu (tvaika nosūcēju), ja šajā telpā nav citas ventilācijas, kas nodrošinātu pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves. Šāds aizliegums paredzēts, lai gāzes noplūdes gadījumā telpā neveidotos sprādzienbīstama gāzes koncentrācija, kas esot par iemeslu nelaimes gadījumiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales brigādes vecākais inspektors Dmitrijs Karpovs skaidro, ka brīdī, kad tvaika nosūcējs ir ieslēgts, tas novada gaisu ventilācijas kanālā, savukārt izslēgtā stāvoklī tas pilnībā aiztaisa to ciet. Ja noplūdušajai gāzei nav vairs pieejama dabiskā ventilācijas sistēma, kas to izvadītu ārpusē, gāze krājas virtuvē un pie atbilstoša katalizatora, piemēram, ieslēgta gaismas slēdža notiek sprādziens.

Noteikumos gan nav precizēts, vai izmaiņas attiecas uz propāna vai dabas gāzi. Propāna gāze ir smagāka par gaisu, tāpēc noplūdes gadījumā nosēžas, turpretī dabas gāze ir vieglāka un koncentrējas telpas virspusē. Pēc loģikas jaunie noteikumi būtu jāattiecina tikai uz dabas gāzi, jo propāna gāzes noplūdes gadījumā ventilācijas lūka pie griestiem nelīdzēs.

Visu rakstu lasiet 21. oktobra numurā.