„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.4 °C
skaidrs laiks

Laukos jānodarbojas ar ražošanu nevis likvidēšanu

Naujenes pagasta z/s „Cirši” saimnieks Romualds Marhilevičs ir samazinājis ganāmpulku no 18 līdz 8 slaucamajām govīm, tāpat viņš ir atteicies no telēm, bet pretī saņems Eiropas Komisijas piešķirto kompensāciju 140 eiro par tonnu, jo tā ir brīvprātīga piena ražošanas samazināšana.

Piensaimnieks „Latgales Laikam” teica, ka samazināt lopu skaitu bija nolēmis vēl pirms kompensācijas izsludināšanas, jo piena iepirkuma cena bija nokritusies līdz 13 centiem par litru. „Manā saimniecībā ir gan piena lopkopība, gan graudkopība. Ganāmpulku samazinātu šā vai tā, tāpēc ka par tādu „sviestmaizes” cenu nav jēgas strādāt. Savulaik maksāja 32 centus par litru, un tā bija loģiska cena. Šogad sapratu, ka nav vērts cīnīties. Tā kā lopi bija pārdoti, pie reizes pieteicos kompensācijai, lai arī uzskatu, ka tāds EK lēmums ir absurds. Nezinu, ko mūsu valdība domā. Mierina mūs, ka piena cenas iet augšā, bet arī elektrības un degvielas cenas ir kļuvušas fantastiskas. Par elektrības piegādi man papildus jāmaksā 75 eiro, tāpat degviela izmaksā par 50 eiro vairāk. Arī kompensācija, ko piešķir Eiropa, nesegs izdevumus. Kad valdība sapratīs, ka zemniekam jādod tāds atbalsts, lai viņš ganāmpulkus palielinātu nevis samazinātu... Taču valdība dara visu, lai piensaimnieku nebūtu. Es plānoju paturēt divas govis, jo veikala piens nav lietojams. Uzaršu ganības, iesēšu tur labību. Saimniecībā paliks tikai graudkopība.

Visu rakstu lasiet 21. oktobra numurā.