„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Trešdaļai Daugavpils pedagogu darba alga pieauga minimāli vai nepieauga nemaz

Pirms nedēļas Latvijas skolotāji saņēma pirmo reformēto darba algu. Šo dienu skolotāji gaidīja, sirdij pamirstot, jo neviens nezināja, kāds būs atalgojums, -- vai tiešām tik liels, kā solīja izglītības ministrs Kārlis Šadurskis, vai vēl pazemojošāks nekā iepriekš.

„Nav iespējams fiziski salīdzināt visu skolotāju darba algu, jo, to aprēķinot, jāņem vērā neskaitāmi faktori,” saka Izglītības pārvaldes (IP) vadītāja Marina Isupova, kā vienu no faktoriem atzīmējot skolēnu skaitu vienam pedagogam: ja agrāk Daugavpilī darba algas likmi aprēķināja, vienam skolotājam rēķinot 10,35 skolēnus, tad tagad tie ir 15,5 skolēni. Viņa atgādināja, ka, saskaņā ar reformu, skolotāju slodze ir pieaugusi no 21 līdz 30 stundām nedēļā. Pamatojoties uz to, pēc IP aprēķiniem, pirms reformas skolotājs par 30 stundām saņēma 600 eiro, tagad – 680 eiro, tāpēc nevarot runāt par būtisku darba algas palielinājumu, kā to deklarē Izglītības un zinātnes ministrija. Agrāk piemaksa par pedagoga kvalitātes pakāpēm tika aprēķināta par visu skolotāja slodzi, tagad – tikai par kontaktstundām.

Daugavpils vispārizglītojošajās skolās (tostarp bērnu un jauniešu centrā „Jaunība”) pedagogu darba alga par 30 stundām galvenokārt ir sarukusi. Piemēram, 17. vidusskolā skolotāja vidējā darba alga 2016. gada 1. janvārī (viena likme, 21 stunda) bija 565 eiro, par 30 stundām – 807 eiro, uz 1. septembri vidējā darba alga par likmi ar 30 stundu slodzi bija 680 eiro, t. i., mīnus 77 eiro. Daudzās skolās šis samazinājums variējas no 10 līdz 45 eiro. „Protams, vēl ir dažādas piemaksas, bet aina ir skaidra. Pagājušajā gadā mūsu skolās skolotāja vidējā darba alga bija 724 eiro, tagad tā ir 701 eiro. Maksimālais pieaugums ir 342 eiro, vidējais – 100 eiro, maksimālais samazinājums – 312 eiro, vidējais – 100 eiro. Darba alga pieaugusi visiem izglītības iestāžu vadītājiem un viņu vietniekiem, sociālajiem pedagogiem, kurus no šī gada pilnībā apmaksā pašvaldība, interešu izglītības pedagogiem, psihologiem, bibliotekāriem un 1. speciālās pamatskolas skolotājiem,” atzīmēja M. Isupova. Tendence liecina, ka skolotājiem, kuriem pērn bija 21 kontaktstunda, darba alga vai nu pieauga, vai palika agrākajā līmenī. Savukārt pedagogiem, kuriem bija daudz stundu, jaunajā modelī darba alga ir sarukusi. Kopumā darba alga pieaugusi 560 Daugavpils pedagogiem, samazinājusies 203 pedagogiem, bet 135 skolotāju darba alga būtiski nav mainījusies.

Visu rakstu lasiet 18. oktobra numurā.