„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.4 °C
daļēji mākoņains

Izglītības ministru izbrīna pedagogu neapmierinātība ar algām

Krāslavas novada 15. grāmatu svētkos 14. oktobrī piedalījās izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) un 12. Saeimas deputāts Jānis Trupovnieks (ZZS. Varavīksnes vidusskolā uz tikšanos ar ministru ieradās vien saujiņa pedagogu, iespējams, neredzot jēgu klausīties šogad par visnespējīgāko ministru atzītā valstsvīra runas. Jāatzīst, ka šādu titulu viņš ieguvis ne tikai šogad septembrī pētījumu centra SKDS veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultātā, bet arī pirms divpadsmit gadiem, būdams šajā pašā amatā.

Ministrs saka, ka sabiedrības viedoklis par skolotjāu algu samazināšanos viņā raisot neizpratni. „Lielākoties viss, ko dara valdība, mūsu sabiedrībai ir slikti. Domāju, ka ministrijas komanda šovasar ir labi pastrādājusi, un 2017. gadā 47 miljoni eiro ienāks pedagogu atalgojumu sistēmā,” teica ministrs. Viņš uzskata, ka reforma bija jāīsteno, jo iepriekšējais pedagogu atalgojuma modelis paredzējis divus teritoriālos koeficientus – pilsētai un laukiem: „Ņemot vērā iedzīvotāju migrāciju uz Rīgu un  Pierīgu, mēs būtu bankrotējuši pāris gadu laikā, būtu jāinvestē papildu nauda.” Ministrs uzsver, ka investējamās naudas ziņā Latvija ir pirmajā vietā ES, bet algu ziņā - pēdējā. Uz jautājumu, kur tad paliek nauda, viņš teica, ka to „apēdot” nesakārtotā skolu tīkla sistēma, kurā ir atšķirīgas skolēnu izmaksas. K. Šadurskis vairākkārt uzsvēra, ka neatbalsta sistēmu „nauda seko skolēnam”. Taču, lai pārietu uz programmu finansējumu, valstij ar pašvaldībām jāsadarbojas un kopīgi jāizstrādā izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepcija.

Visu rakstu lasiet 18. oktobra numurā.

Komentāri

18.10.2016 11:04
Jans
Naudu "apēdot" nesakārtotā skolu tīkla sistēma? Bet kurš tad te ir Izglītības ministrs, kam citam tad vēl būtu pienākums to sakārtot??!! Tiks lietderīgs cik šokolādes krāsns kruķis..