„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Suņu nedienas turpinās

Pēc ilgām diskusijām beidzot ir ieviesta skaidrība par suņu čipošanu, vismaz ir zināms, kam tā ir jāveic. Septembra sākumā Saeima nolēma nenodot izskatīšanai parlamenta komisijās grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, kas paredzēja ļaut suņu obligāto apzīmēšanu ar mikroshēmu (čipošanu) veikt ne tikai veterinārārstiem, bet arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektoriem un dzīvnieku patversmju darbiniekiem, tādejādi padarot suņu apzīmēšanu un reģistrāciju pieejamāku suņu īpašniekiem, īpaši lauku reģionos.

„Praktizējoši veterinārārsti, tāpat kā līdz šim, būs vienīgie, kuri varēs apzīmēt mājas (istabas) dzīvnieku ar mikroshēmu, tādejādi Zemkopības ministrija (ZM) aicina veterinārārstus par suņu apzīmēšanas un reģistrācijas darbībām prasīt dzīvnieku īpašniekiem samērīgu maksu un skaidrot, par kādiem pakalpojumiem samaksa tiek iekasēta. Savukārt dzīvnieku īpašniekiem iesaka pašiem laikus interesēties un meklēt izdevīgāko piedāvājumu un pakalpojuma cenu,” saka ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Zemkopības ministrija atgādina, ka obligātā suņu apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē jāveic līdz 2017. gada 1. janvārim. Ja prasība netiks izpildīta, kontrolējošās iestādes - PVD un pašvaldības policija - varēs uzlikt sodu, kas fiziskajām personām ir no 7 līdz 210 eiro, bet juridiskajām personām no 15 līdz 350 eiro.

Lai reģistrētu suni LDC datubāzē, dzīvniekam ir jābūt apzīmētam ar mikroshēmu (čipotam) un jābūt lolojumdzīvnieka pasei vai mājas (istabas) dzīvnieku pasei, to visu var saņemt tikai pie praktizējoša veterinārārsta.

R.Rudzīte piekodina, ka līdzšinējā vakcinācijas apliecība ir jānomaina pret pasi.

Ja izsniedzot pasi, dzīvniekam vēl nav pienācis noteiktais laiks revakcinācijai pret trakumsērgu, piespiedu pārvakcinācija pret trakumsērgu nav jāveic.

Visu rakstu lasiet 30. septembra numurā.