„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.7 °C
skaidrs laiks

Rotko centrā – viņa laikabiedra un novadnieka izstāde

Marka Rotko 113. dzimšanas dienā mākslas centrā gaidīja viesus ar zīmēšanas albumiem. Ieeja bija bezmaksas, tāpēc daudzi izmantoja iespēju atnākt uz šejieni vēlreiz vai pirmo reizi.

Tradicionāli mākslinieka dzimšanas dienā centrā tika atklāta jauna izstāžu sezona. Vairākās zālēs izvietota Rotko laikabiedra, Daugavpilī (Dvinskā) dzimušā Solomona Geršova darbu izstāde. S. Geršovs bija viens no spilgtākajiem krievu avangardisma pārstāvjiem. Savus darbus, kurus vieno nosaukums „Pārvarēšana”, S. Geršovs (1906—1989) veltījis dižiem dažādu laikmetu mākslas meistariem – Bēthovenam, Mocartam, Šagālam, Nurijevam, Filonovam un daudziem citiem. Viņš ir mācījies pie Šagāla, Filonova un Kazimira Maļeviča. Kad Solomonam Geršovam bija pieci gadi, viņa ģimene pārcēlās uz Vitebsku. Spēku un radošo panākumu plaukumā Geršovs bija divreiz izsūtīts, bet 1956. gadā viņu reabilitēja, mākslinieka darbi ir daudzos pasaules muzejos. Uz izstādi atbrauca mākslinieka atraitne Tamāra Fedotova, kura teica, ka jūtas ļoti laimīga, redzot šajā centrā vīra darbus, dzīvas, dziļas gleznas ar neatkārtojamo meistara rokrakstu.

Godināja arī XII simpozija „Marks Rotko 2016” dalībniekus. Šoreiz uz Daugavpili atbrauca deviņas daiļā dzimuma pārstāves no ASV, Šveices, Vācijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Itālijas, Francijas, Turcijas un Latvijas. Daugavpili pārstāvēja Dace Abricka. Visi simpozija laikā tapušie darbi ir atšķirīgi formas, krāsu gammas un satura ziņā, daudzus caurauž Rotko motīvi. Māksliniekam un sarkanās krāsas lomai viņai daiļradē savu izstādi veltījusi francūziete Martina Lafona. Zālē, kur gleznās ir tikai sarkanā un baltā krāsa, apmeklētājiem rodas interesantas sajūtas.

Visu rakstu lasiet 30. setembra numurā.