„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+2.2 °C
daži mākoņi

Divas nedēļas Ķīnā

„Man vienkārši patīk apgūt jaunas zināšanas,” tā savu vēlēšanos mācīties ķīniešu valodu paskaidroja Aivis Vaļulis. Trīs gadus viņš apgūst ķīniešu valodu Daugavpils Universitātē, bet pagājušajā gadā apmeklēja Ķīnu.

 „Pēc skolas piecus gadus nomācījos augstskolā, tad – autoskolā, pēc tam bija pārtraukums. Gribēju kaut ko darīt, sāku meklēt, ko piedāvā, un atradu ķīniešu valodas kursus DU. Mācos jau trīs gadus, šogad sākšu ceturto kursu,” stāsta A. Vaļulis.

Apgūstot jebkuru valodu, pakāpeniski pieaug sarežģītība, zināšanu apjoms. No tiem, kuri sāka mācības, Aivja grupā palikuši četri cilvēki.

„Pakāpeniski apgūstam aizvien sarežģītākus vārdus, mēģinām rakstīt, un tas nav viegli, labi jāpacenšas. Rakstīt hieroglifus ir sarežģīti. Visām svītriņām vai punktiem jābūt noteiktā secībā. No malas šķiet vienkārši, bet, saskaroties ar realitāti, sāc apzināties, cik tas ir grūti,” skaidro A. Vaļulis. „Ķīniešu valodas apguves sistēmā ir seši līmeņi. Katrā posmā – eksāmens. Esmu apguvis trīs, bet, tāpat kā jebkurā citā valodā, ir vajadzīga sarunvalodas prakse un lasīšana. Pagaidām ar to nodarbojamies tikai stundās. Katrā līmenī jāzina noteikts hieroglifu skaits. Trešajā līmenī jāzina ne mazāk kā 100 hieroglifi.”

Ik gadu kursu studentiem ir iespēja apmeklēt divu nedēļu vasaras nometni Ķīnā. „Braukt uz nometni var kaut vai tūlīt pēc pirmā kursa, bet es sataisījos trešajā gadā. Jāapmaksā tikai ceļš, visu pārējo sniedz Ķīna. Izlidojām no Rīgas ar pārsēšanos Maskavā, Šeremetjeva lidostā, un tad lidojums uz Pekinu. Mūsu grupā bija 16 cilvēki – visi tie, kuri Latvijā mācās ķīniešu valodu. Trīs – no Daugavpils, pārējie – no Rēzeknes un Rīgas,” stāsta Aivis.

Visu rakstu lasiet 30. septembra numurā.