„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Septembris šogad ir arbūzu ražas laiks

Cilvēki netic, kad viņiem septembrī stāsta, ka šis ir arbūzu laiks, saka Ineta Timšāne, izrādīdama „Latgales Laikam” Daugavpils Zemnieku vakara tirgū jauno arbūzu ražu. Pircēji teica, ka bija noilgojušies pēc vietējiem arbūziem.

„Salīdzinot ar pagājušo gadu, ražas novākšana iekavējusies par mēnesi. Kad iestādījām arbūzus, maijā un jūnijā bija liels sausums. Tomēr lauku laistījām tikai stādīšanas laikā. Tas deva iespēju dēstiem dziļi iesakņoties. Tad sākās ilgstošas lietavas. Arbūzi auga ļoti lēni. Visbeidzot augustā pienāca divas pēdējās nedēļas, kad vajadzēja novākt ražu. Taču, kad arbūzu pārgriezām uz pusēm, tas bija blāvi sarkans. Turklāt atkal gāza lietus. Tāpēc pirmos arbūzus varējām novākt vien septembra sākumā. Tie bija 6 kg smagi. Šobrīd ir palikuši tikai mazākie. Tomēr, salīdzinot ar 2015. gada sezonu, kad bija slikts gads un mēs bijām vieni no retajiem, kuriem izauga arbūzi, raža ir lielāka un kvalitatīvāka,” saka dārzeņkope.

Tomēr regulāri novilcināt arbūzu audzēšanu līdz pat septembrim būtu pārāk liels risks, jo var uznākt salnas un nopostīt visu lauku.

Visu rakstu lasiet 27. septembra numurā.