„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

„Papeļu” mājās top gards Jāņu siers

Tuvojoties vasaras skaistākajiem svētkiem – Jāņiem, darba pilnas rokas ir Līvānu novada saimniecei Svetlanai Grigai, kura gatavo gardus sierus gan pašu saimei, gan draugiem un radiem. Sagaidot ciemiņu, saimniece liek galdā iepriekšējā vakarā sietu ķimeņu sieru, kas gluži vai kūst uz mēles, lutinot garšas kārpiņas ar īstiem Latgales lauku labumiem. Uz plīts katlā karsējas no rīta slauktais piens, no kura taps vēl viens siera ritulis. Svetlana stāsta un rāda, ka nekā sarežģīta tur nav. Galvenais ir piens un citronskābe, bet tālāk ir brīvā improvizācija.

Saimniece vispirms piecu litru katlā uzkarsē pienu, „uz aci” pieber citronskābi, lai piens sarec un atdalītos sūkalas, un pieber klāt ķimenes. „Tad lēnītēm jāmaisa. Viss jādara ar mīlestību. Sasteigt neko nedrīkst,” pamāca saimniece un stāsta, ka reiz steigusies uz mežu sēnēs, bet uz plīts jau gatavinājies siers. „Nekas labs no tā neiznāca, biezpiens ar visām sūkalām caur marli iztecēja.”

Visu rakstu lasiet 22. jūnija numurā.