„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Valdis Zatlers izdevis memuārus krievu valodā

Latvijas eksprezidents Valdis Zatlers pagājušajā gadā izdevis memuārus „Kas es esmu?”. Izdevums latviešu valodā nāca klajā maijā, bet decembrī notika krievu izdevuma prezentācija. Uzdot jautājumus bijušajai valsts augstākajai amatpersonai un uzzināt, kāpēc tapa grāmata, daugavpilieši varēja, tiekoties ar autoru 28. aprīlī Latgales centrālajā bibliotēkā.

Galvenā problēma, ar kuru saskaras autors, ir grāmatas nosaukums. V. Zatlers pastāstīja, ka bijis daudz variantu, taču tiem visiem bija standarta formulējums, piemēram, „Es esmu prezidents”, „Prezidenta atmiņas” utt. Rezultātā V. Zatlers izvēlējās nosaukumu „Kas es esmu?” – šo frāzi prezidents pateica 2007. gada decembrī, kad paziņoja par A. Kalvīša atkāpšanos no Ministru prezidenta amata. Tolaik šī frāze iegājās tautā, bet pēc dažiem gadiem V. Zatlers to izmantoja kā nosaukumu saviem memuāriem. 

Nosaukums latviešu valodā ir ar jautājuma zīmi, savukārt krievu valodā tā ir apstiprinoša atbilde. Tā arī ir vienīgā atšķirība.

„Sākotnēji, plānojot tulkojumu krievu valodā, es gribēju, lai viss būtu tieši tā, kā latviskajā versijā, lai izvairītos no spekulācijām, ka viena grāmata izdota krievu auditorijai, otra – latviešu lasītājiem. Ir epizodes, kuras krievvalodīgajai auditorijai var šķist nepatīkamas, bet tā tas bija, tāpēc nolēmu neko nenogludināt, bet tulkot, kā ir,” stāsta V. Zatlers.

Visu rakstu lasiet 3. maija numurā.