„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.4 °C
skaidrs laiks

Zane Šmite: „Cilvēkiem patīk folklora, tikai viņi to nezina”

Nevis cilvēkus jācenšas piesaistīt kultūras pasākumiem, bet kultūrai pēc iespējas jātuvojas cilvēkiem, uzskata folkloras zinātāja un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas klases pasniedzēja folkloriste Zane Šmite, kura starptautiskā folkloras festivāla laikā Daugavpilī vadīja tradicionālās dziedāšanas meistarklasi.

Jautāta, kā skatītājus pulcināt uz šādiem festivāliem un līdzīgiem pasākumiem, folkloriste teic, ka jāiet pašiem pie cilvēkiem, nevis jāgaida, kad viņi nāks. „Cilvēkiem patīk folklora, mūzika un dejas, taču viņi paši par to nezina. Pēc Latvijas iestāšanās ES ar kādu dziedātāju pulciņu koncertējām lielveikalā ārzemēs. Sākumā šķita dīvaini dziedāt veikalā, taču bija ļoti interesanti. Nejauši garāmgājēji kļuva par skatītājiem, nāca klāt, uzzināja pirmo reizi par Latviju. Mēs visi ikdienā esam noskrējušies un noguruši. Ja jāizvēlas starp koncertu un mierīgu vakaru mājās, tad lielākoties izvēlamies otro,” saka Zane un atzīst, ka arī pati visdrīzāk nemeklēs informāciju par koncertiem. Turpretī lielveikalos iegriezties nākas ikvienam. Ja te skanēs mūzika, būs pat interesanti, un cilvēki garāmejot apstāsies paklausīties. Viņa uzsver, ka Daugavpilī ir daudz lielveikalu, ir Rotko centrs, kur var rīkot šādus mazus koncertiņus.

Visu rakstu lasiet 29. aprīļa numurā.