„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Ar bebru draudzību nenodibināsi

Pirms nedēļas Daugavpili pāršalca satraucoša vēsts par agresīvu bebru, kurš klīst pa pilsētas ielām un uzbrūk cilvēkiem. Par dzīvnieka upuri kļuvis kāds vīrietis, kas naktī atgriezies mājās pēc tikšanās ar draugiem.

Daugavpils Zoodārza speciālists Valērijs Vahruševs atzīst, ka bebru beidzamajā laikā ir savairojies ļoti daudz, milzīga populācija dzīvo Ruģeļos, Esplanādē un citviet pilsētas apkaimē, kur viņi ceļ aizsprostus un pārplāno ūdenstilpes pēc sava prātā. Pilsētā dzīvnieks visdrīzāk iekļuvis migrācijas rezultātā. „Iespējams, bebram savā vidē kļuvis par šauru, tāpēc tas devās meklēt jaunu dzīves vietu. Lielākoties bebri pārvietojas pa kanāliem, upītēm vai strautiem. Tā kā bebri jau sen iemācījušies dzīvot līdzās cilvēkam, tie nebaidās un tā jau ir problēma,” saka biologs. Viņš neiesaka cilvēkiem pielaist bebru sev pārāk tuvu klāt, jo ir bijuši gadījumi arī ar letālām sekām, piemēram, pirms pāris gadiem Baltkrievijā kāds vīrietis mēģinājis uztaisīt selfiju ar nejauši sastaptu bebru, bet tajā brīdī dzīvnieks vīrietim pārcirtis kājas artēriju, un viņš noasiņojis līdz nāvei.

Ja gadās ar bebru sastapties aci pret aci, biologs iesaka nekavējoties mukt prom. No bebra aizbēgt esot iespējams, jo pa sauszemi tas tik ātri nepārvietojas. Galvenais esot dzīvnieku neaiztikt.

Visu rakstu lasiet 29. aprīļa numurā.