„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Dubnas pagastu skāris dzimstības bums

Dubnas pagasts Daugavpils novadā ir vienīgais, kur pagājušajā gadā nav samazinājies iedzīvotāju skaits, arī dzimstības līkne ir uzkāpusi ļoti augstu, turklāt tieši Dubnā ir piedzimuši vienīgie dvīņi. „Latgales Laiks” devās uz Dubnas pagastu, lai uzzinātu, kā šeit izdodas līdzsvarot demogrāfisko situāciju.  

Marija Medvedeva staro, stāstot par dvīņiem Lauri un Nori: „Man ir sešgadīga meitiņa, viņa apmeklē Špoģu vidusskolas pirmsskolas izglītības grupiņu. Kad pieteicās dvīņi, grūtniecība bija sarežģīta. Pusgadu nogulēju slimnīcā. Kad puikas piedzima, grūtumi aizmirsās, jo esmu ļoti laimīga, man ir iedvesma dzīvot vēl labāk. Nesaprotu tos cilvēkus, kuri saka, ka grūti izaudzināt jau vienu bērnu, tāpēc nedzemdēs otrreiz.”

Marija ir vārkaviete, pirms sešiem gadiem pārcēlās dzīvot pie vīra uz Dubnu. Pagājušajā gadā turpat nopirka dzīvokli. Marija stāsta: „Dubnas cilvēki ir atsaucīgi un izpalīdzīgi. No vīramātes Gaļinas Zarānes aizguvu spēju priecāties par visu. Viņa palīdz man auklēt dēlus. Viktors Patašņuks iemācīja siet pirtsslotas.” Šogad M.Medvedeva reģistrēsies kā pašnodarbinātā persona un sies ozolu, bērzu un ārstniecisko zālīšu pirtsslotas.

„Pagājušajā gadā mūsu pagastā piedzima 14 bērni, par 10 bērniem vairāk nekā 2014. gadā. To var dēvēt par dzimšanas bumu vai sprādzienu. Interesanti, ka vienā ģimenē piedzima bērns, pēc tam sekoja mazuļi pie diviem kaimiņiem. Laikam labs piemērs ir lipīgs,” atzina Dubnas pagasta pārvaldes vadītājs Ēvalds Stašulāns.

Visu rakstu lasiet 5. februāra numurā.