„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Kas naido zirgu sporta entuziastus Latgalē?

Kas gan būtu domājis, ka īstas kaislības valda ne tikai sacensību laikā hipodromos, bet arī starp pašiem rikšotāju sporta entuziastiem?! Izrādās, Latgales sporta zirgu audzētāji jau sen nevar atrast kopīgu valodu, bet pēdējais piliens bija oktobra beigās notikušais „Latgales kauss”, ko rīko Latvijas Zirgaudzētāju biedrība (LZB). Tradicionāli šī kausa izcīņa vienmēr norisinājās Ciblas novada Pušmucovā, bet šogad Latgales braucējiem ar visiem zirgiem bija jāmēro ceļš uz Garkalnes novadu pie Rīgas, lai sacenstos par ceļojošās balvas iegūšanu.

Jāpiebilst, ka Latgales kausa izcīņa iedibināta 2008. gadā un šajos gados notikusi piecas reizes, divās no tām ceļojošo kausu izcīnīja Krāslavas novada Robežnieku pagasta braucējs Josifs Mančinskis. Šogad sacīkstēs Garkalnē par Latgales kausu sacentās vien četri braucēji no Latgales, tostarp Ciblas novada braucēja Sandra Soikāne, kas izcīnīja galveno balvu.

Būdama lielā neizpratnē par šādu pavērsienu, zirgu īpašnieku asociācija (ZĪA) „Latgales rikšotājs” uzrakstījusi protesta vēstuli LZB un Zemkopības ministrijai (ZM), iebilstot pret tradicionālā Latgales kausa izcīņu Vidzemē. Toties šī gada balvas ieguvēja Sandra Soikāne uzskata, ka tiekot celta nepamatota ažiotāža. Viņai esot vienalga, kur sacensības notiek, galvenais ir ļaut zirgiem trenēties un braukt, lai šo sportu attīstītu. 

Visu rakstu lasiet 27. novembra numurā.