„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Mudina domāt, kāda būs skola pēc dažiem gadiem

 

Skolu pieņemšanā, ko 24. -- 26. augustā rīkoja Daugavpils novada pašvaldība un Izglītības pārvalde, direktori un skolotāji tika mudināti domāt, kāda viņu skola būs pēc dažiem gadiem, kad skolēnu un valsts finansējuma būs mazāks. Divpadsmit skolēnu kritērijs 10. klasē un jaunais pedagogu algu finansēšanas modelis, ko plāno ieviest Izglītības un zinātnes ministrija, gan pamatskolas, gan vidusskolas noliks izvēles krustcelēs, atzina Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektore Vanda Kezika un Izglītības pārvaldes vadītāja Irēna Bulaša.

 

Garākas diskusijas par nākotnes redzējumu bija ar vidusskolu direktoriem, jo ministrija ir apņēmības pilna ieviest 12 skolēnu kritēriju desmitajā klasē. V. Kezika uzsvēra, ka vidusskolām jāsagatavo skolēni studijām augstskolās, tādēļ viņiem ir jābūt labām zināšanām.

Saskaņā ar centralizēto eksāmenu rezultātiem gadu no gada eksāmenus vislabāk nokārto Špoģu un Vaboles vidusskolu audzēkņi, turklāt 70-80% šo skolu absolventu studē augstskolās. Sventes, Zemgales un Salienas vidusskolas audzēkņiem ir krietni vājākas zināšana, arī studēt gribošo ir 2-3 reizes mazāk.

Visu rakstu lasiet 28. augusta numurā.