„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+4.1 °C
daļēji mākoņains

Studija „Klūga” nosvinēja savu radošo jubileju

Savu 35 gadu jubileju Daugavpils tautas lietišķās mākslas studija „Klūga” nosvinēja ar izstādi „Draugu tikšanās” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, aicinot piebiedroties arī Daugavpils novada studijas „Pūpoli” un Alūksnes studijas „Kalme” pinējus ar saviem darbiem.

Izstādes atklāšanā studijas „Klūga” vadītājs Viktors Kuhaļskis atzina, ka radošas dvēseles atrod viena otru, tāpēc arī starp studijām jau gadiem ilgi pastāv cieša sadarbība un draudzība. Viņš uzsvēra, ka mūsdienās visi dzenas pēc peļņas, taču nevar visu pārvērst komercijā, jo īpaši klūgu pīšanu, jo šajā darbā jāieliek visa dvēsele un ļoti daudz darba. Viktors pats mācoties visu mūžu un atrodas pastāvīgos meklējumos. „Ja katru dienu darītu vienu un to pašu, tad visdrīzāk šis arods drīz apniktu, taču katrs darbs sanāk citādāks, rezultātu nevar paredzēt. Pats nekad neesmu apmierināts ar padarīto, jo šķiet, ka nākamais darbs noteikti būs labāks,” saka pieredzējušais meistars.

Viktoru Kuhaļski ar klūgu pīšanu aizrāvis viņa sievas tēvs Uldis Birmbaums, kas bija viens no pirmajiem tautas meistariem Latvijā. Viktors brauca apgūt šo arodu uz sievastēva studiju Kuldīgā, vēlāk pilnveidoja savas prasmes Daugavpilī un rosināja klūgu pīšanai pievērsties arī citus. 1980. gadā viņš izveidoja pirmo klūgu pinēju grupu Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, kas arī bija studijas „Klūga” sākums. Šajā laikā klūgu pīšanai pievērsušie ļoti daudzi cilvēki, ar panākumiem skaistus darbus pin arī Neredzīgo biedrības ļaudis.

Visu rakstu lasiet 3. jūlija numurā.