„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Kas jauns ir darbnespējas lapu iesniegšanā?

No 1. jūlija stājušās spēkā izmaiņas likumdošanā, kas turpmāk krietni vien vienkāršos darbnespējas lapu noformēšanu, proti, darba devējiem darbnespējas lapās vairs nebūs jāapstiprina, ka darbinieks nav ieradies darbā laika periodā, par kuru izsniegta darbnespējas lapa. To paredz Saeimas pērn oktobrī pieņemtie grozījumi likumos „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” un likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

Valsts veselības apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Daugavpils reģionālās nodaļas vadītāja Dace Raciņa vērš uzmanību, ka izmaiņas attiecas tikai uz darbnespējas lapām B, kas izsniegtas, sākot ar 1. jūliju, turpretī līdz 30. jūnijam izsniegtajās darbnespējas lapās (DNL) darba devēja apliecinājums joprojām ir nepieciešams. Neskaidrības varot rasties, ja vienam apdrošināšanas gadījumam ir izsniegtas vairākas DNL ar turpinājumu, tad ir jāskatās katras konkrētās DNL izsniegšanas datums.

Dace Raciņa uzsver, ka šīs izmaiņas ir tikai pirmais solis uz klienta dzīves atvieglošanu, jo no nākamā gada tiks ieviesti arī citi jaunumi. Jau šoruden kopā ar Veselības ministriju un Nacionālās Veselības dienestu tiks uzsākta pilotprojekta īstenošana, kas paredz pakāpenisku pāreju uz elektroniskām darbnespējas lapām, tas nozīmē, ka informācijas apmaiņa starp ārstiem un valsts iestādēm notiks e-veselības sistēmas ietvaros un slimības lapas papīra formā vairs nebūs nepieciešamas.

Visu rakstu lasiet 3. jūlija numurā.