„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.9 °C
apmācies

Jaunie ģitāristi sacentās pirmajā konkursā

Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolā 20. martā notika pirmais starptautiskais jauno ģitāristu konkurss „Dolce Chitarra”, kurā sacentās Visaginas (Lietuva), Krāslavas, Rēzeknes un Daugavpils mūzikas skolu audzēkņi.

Trīs gadus ģitāru apgūst daugavpilieši Nikoleta Roščika, Ināra Poļakova, Dmitrijs Pavlovičs un Dilans Vanags. Nikoleta pastāstīja, ka, pateicoties vecmammai, kura spēlēja klavieres, viņa iemīlējusi mūziku, tomēr viņa izvēlējās spēlēt ģitāru. Savukārt Ināra atzina. „Man ģitāra patīk tāpēc, ka tas ir dvēselisks instruments.”

Kad Dmitrijam bijusi kārtējā dzimšanas dienas, vectēvs, būdams aizrautīgs ģitāras spēlētājs, uzdāvināja ģitāru arī viņam. „Man patika klausīties, kā spēlē viņš. Tagad vectēvs jau ir miris, un es pārņēmu viņa stafeti,” pastāstīja Dmitrijs. Dilans atzina, ka skolotāji ļoti atbalsta un palīdz apgūt šo skaisto instrumentu.

Konkursa idejas autors, Daugavpils mūzikas vidusskolas ģitāras spēles skolotājs Anatolijs Piskunovs pastāstīja, ka konkursanti spēlēja klasisko ģitāru. Atsakņojot obligāto baroka laikmeta un brīvi izvēlētu skaņdarbu, viņiem bija jāpauž komponista doma, noskaņa, jūtas, nevis jānodarbojas ar improvizāciju. „Klasiskā ģitāra ir tikpat svarīgs un skaists instruments kā klavieres, vijole. Mēs to vēlējāmies uzsvērt arī konkursā,” teica pedagogs. Viņa kolēģis Staņislavs Kozlovskis atzinās, ka, būdams jauns pedagogs, mācās kopā ar audzēkņiem. Latgalē pietrūkst ģitāras spēles skolotāju, un tie pedagogi, kas strādā Daugavpilī, Krāslavā, Rēzeknē, šo instrumentu veiksmīgi popularizē audzēkņiem, novērojis Visaginas Mūzikas vidusskolas ģitāras spēles skolotājs Vladislavs Pilipovs: „Ģitāra ir dvēselisks, intīms instruments.”

Visu rakstu lasiet 27. marta numurā.