„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Aicina uz sēklu maiņu Ambeļos

Daugavpils novada Ambeļos tradīciju mājā „Ambeļu skreine” 7. martā plkst. 10.30 notiks sēklu maiņas pasākumi, lai jautrā un praktiskā veidā iegūtu jaunas šķirnes izmēģināšanai bez maksas, uzzinātu citu zemkopju, dārznieku un sēklu entuziastu pieredzi. Ar mērķi saglabāt šķirņu un sugu daudzveidību Latvijā pasākumu rīko biedrība „Kulturys studeja “Speiga”” kā vienu no biedrības īstenotā Latgales lauku ilgtspējas veicināšanas projekta aktivitātēm. To finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Latvija.

Kā pastāstīja biedrības projekta asistente Anna Briška, pasākuma laikā plānotas Latgales kopienu dārzu prezentācijas, izglītojošas nodarbības par dārzeņu potēšanu, sēklu audzēšanu un sēklu maiņas pamatpricipiem, kā arī paredzētas praktiskas aktivitātes – mainīšanās ar sēklām un zemes acu (hromatogrammu) veidošana. Pasākuma dalībnieki varēs degustēt zāļu tējas un līdzpaņemtos pašmāju labumus.

Anna Briška atzīst, ka pasākums visvairāk saistošs būs tieši mazdārziņu un piemājas saimniecību saimniekiem, kuri ik gadu audzē dažādas dārza kultūras un paši ievāc to sēklas. Iespējams, kāds jau gadu desmitiem audzē senas un ļoti labas šķirnes, kas vairs nav nopērkamas veikalos, piemēram, tomātus, gurķus, pupiņas, burkānus, ķirbjus u.c., kuru sēklās labprāt dalītos arī ar citiem. Veikalos nopērkamās sēklas lielākoties ir hibrīdi, ģenētiski modificētas sēklas, taču projekta mērķis ir saglabāt dabisko sēklas materiālu. Šādi sēklu maiņas pasākumi iepriekš jau notikuši citviet Latvijā, bet Latgalē norosināsies pirmo reizi.