„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Par godu jubilejai Daugavpilij ir sava vabole

Par Daugavpils vaboli ir kļuvusi viena 28 sugu vabolēm, kuras 2014. gadā atklājuši Daugavpils Universitātes zinātnieki, pilns tās nosaukums tagad būs šāds „Doliops daugavpilsi”. Šī vaboļu suga pieder koksngraužu jeb ūsaiņu grupai, kas sastopama tikai Filipīnu arhipelāga tropiskajos mežos. Šīs vaboles ir nedaudz lielākas par vienu centimetru, krāšņas, galvenokārt – metāliski spīdīgas, uz muguras tām divās rindās stiepjas grafisks dzeltens zīmējums, kas atgādina astotnieku. Kā teica DU rektors Arvīds Barševskis, tas ir brīnišķīgs zīmējums, kas simbolizē ne tikai laimīgo skaitli 8, bet arī bezgalības zīmi. Nosaucot vaboli par godu Daugavpilij, DU zinātniekiem bija cēls mērķis – veicināt Daugavpils, tās zinātnes un kultūras potenciāla popularizēšanu starptautiskā līmenī.

Savai pilsētai, par godu tās 740 gadu jubilejai dažādas iestādes un organizācijas Daugavpilī sarūpē neparastas un atmiņā paliekošas dāvanas akcijā „740 labi darbi".

Tiekoties ar domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi, A. Barševskis pastāstīja, ka augstskola atbalsta pašvaldības iniciatīvu atklāt kinoteātrī „Renesanse” bērnu un jaunatnes zinātnes un atpūtas centru. Iespējams, šeit viena no ekspozīcijām būs veltīta vabolei, kam dots pilsētas vārds. Mūsu klimatiskajos apstākļos šis kukainis nespēj dzīvot, toties par to var pastāstīt ar attēlu un dažādu interaktīvu ierīču palīdzību.