„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Mēs esam veidoti no atmiņām un aizspriedumiem

Poļu režisore Lucina Sosnovska Daugavpils teātrī iestudē savas tautietes Dorotas Maslovskas lugu „Pie mums viss kārtībā", kuras pirmizrāde notiks 29. janvārī.

Par topošo izrādi režisore stāsta, ka lugas autores teksti esot par sarežģītām attiecībām starp cilvēkiem kurās nozīme ir pagātnei, atmiņām, kuras mēs labprāt aizmirstu. „Tas ir eksperiments. Iestudēšanas procesā mēs meklējam jaunu jēgu šim tekstam. Svarīgs ir arī tas, kā aktieri iekļauj šajā tekstā savu personību un attiecības ne tikai ar tekstu, bet ar realitāti, un pauž savu attieksmi pret to,” skaidro L.Sosnovska.

Uz vienu no pirmizrādēm atbrauks arī lugas autore. L.Sosnovska atzīst, ka ir ļoti svarīgi, lai sakristu dramaturga un režisora viedoklis par darbu. Viņa pastāstīja, ka poļu presē un teātra kritikā secināts, ka D.Maslovskas lugu valoda mūsdienās ir ļoti būtiska, tā, gluži kā švamme, iesūc sevī visu, kas notiek apkārt, visas ikdienas frāzes, ko cilvēki lieto, lai arī reizēm bez īpašas attieksmes. „Pie mums viss kārtībā” tapa pēc Berlīnes teātra pasūtījuma, luga uzrakstīta pirms astoņiem gadiem. Tās uzdevums skanējis – „nosmērēties, lai būtu tīri”, t.i., ļauties paškritikai, nolikt pašiem sevi zem lupas, atklāt pagātni, visu slikto, ko gribētos aizmirst. Izrāde uzdos jautājumu – vai esam spējīgi mācīties no kļūdām pagātnē, lai izvairītos no to atkārtošanās? Mēs esam veidoti no atmiņām un aizspriedumiem, pieredzi mums sniedz arī tas, ko paši nemaz neesam piedzīvojoši – vecāku, vecvecāku stāstītais, izglītības procesā un masu medijos iegūtais. „Mūsdienās dzīve ir piesātināta ar garīgo nesatricināmību, viduvējību, paviršām un neīstām emocijām. Vai tad mūsu domas un izpausmes neveido ziņu, tabloīdu virsraksti, kuri mūsos pat neraisa pārdomas?” – vaicā režisore.

Foto: Džeina Saulīte