„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Gulbis ir izglābts, bet kur lai tam atrod mājas?

Daugavpilī, Judovkas mikrorajonā Zeļenkovi izglāba gulbi, kas bija iesalis Daugavas ledū. Natālija Zeļenkova „Latgales Laikam” pastāstīja, ka nevarējusi vienaldzīgi paiet garām nelaimē nonākušajam putnam. „Tas taču ir karalisks putns. Jebkura dzīvība ir jāglābj,” teica Natālija.

Ģimene putnu atdeva Aļonai Saveļjevai, kas dod patvērumu tiem savvaļas putniem, kas ir ievainoti vai palikuši pārziemot. Tas ir jau piektais gulbis, kam Aļona ir devusi patvērumā savā saimniecībā „Paradīzes stūrītis” Kalupes pagastā. „Paradīzes stūrīša” saimniece piekrita palīdzēt arī turpmāk. 

Ledū iesalušus putnus drīkst glābt tikai glābēji, atgādināja sertificēts gulbju pētnieks Dmitrijs Boiko. „Parasti gulbji pārlidojot apsēžas uz plānā ledus, lai atpūstos. Kad sāk salt kājas, putns vienkārši apguļas. Bet cilvēkiem šķiet, ka putns ir iesalis ledū. Viņi izsauc glābējus, taču, kad vīri uzkāpj uz ledus, putns paceļas spārnos un aizlido. Tieši tāpēc glābēji, saņemot zvanus par iesalušiem gulbjiem, parasti atsakās izbraukt - putni viņu klātbūtnē aizlidos un brauciens būs veltīgs. Protams, ir gadījumi, kad gulbis patiešām ir iesalis ledū. Izsaucot glābējus, ir jāpaskaidro, ka ir iesalušas kājas vai spārns. Tikai glābēji drīkst kāpt uz ledus, to nedrīkst darīt nedz ornitologs, nedz garāmgājējs,” atgādina Dmitrijs.

Visu rakstu lasiet 16. decembra numurā.