„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.0 °C
apmācies

Jau 15 gadus „Speiga” spodrina senču mūzikas tradīcijas

Ambeļu pagastā atrodas pārpurvojies ezers Speiga, kura nosaukumu pirms 15 gadiem aizņēmās jaunizveidotā folkloras kopa. Kolektīva vadītāja Ingrīda Skutele atzīst, ka no ezera jau maz palicis pāri, bet vidū vēl vīd ūdens klajumiņš. Savu folkloras kopu „Speiga” viņa salīdzina ar šo skaidro ūdeni purvā, jo kopa cenšas vilkt no dzīlēm gaismā senču tradīcijas un tās saglabāt. Tā kā padomju gados ezera krastā bijusi ierīkota izgāztuve, pagastā iedzīvojies teiciens „tam jau laiks da Speigai”. Taču arī šo teicienu Ingrīda interpretē pa savam, jo izgāztuvē varot atrast ļoti vērtīgas lietas, ko citi noniecinājuši, kaut vai vecmammas kumodi vai pūra lādi, kam mūsdienās esot milzu vērtība.

Folkloras kopa „Speiga” bija pirmais izveidotais pašdarbnieku kolektīvs Ambeļu pagastā, turklāt radies gluži stihiski. Ingrīda stāsta, ka, strādājot kādreizējā sākumskolā, mēdza kopā ar citām skolotājām sanākt kopā un uzdziedāt, taču skolas direktore Aurēlija Parša mudinājusi kolēģes muzicēšanai pievērsties nopietnāk. Par sava kolektīva dzimšanas dienu un iesvētībām Ingrīda uzskata 27. novembri, kad uzstājušies zemnieku ballē, jo ar to viss arī sācies. Tālāk sekoja muzicēšana novada gadatirgos ar dalībnieku apdziedāšanu, bet 2012. gadā kopa startēja starptautiskajā folkloras festivālā „Baltica”, pirms tam sev un citiem par pārsteigumu izcīnot pirmo pakāpi kopu skatē.

Piecpadsmit gados savu muzikālo ceļu caur kopu izgājuši vismaz sešdesmit dalībnieki.

Visu rakstu lasiet 28.novembra numurā.