„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Pirmie neatkarīgās Latvijas vagoni tapuši Daugavpilī

12.novembrī vienā no uzņēmuma „LDz RSS” cehiem Daugavpilī notika pirmo pilsētā sakomplektēto preču vagonu prezentācija. Publiskai tika demonstrēti divi jauni pusvagoni (tie ir pilnvērtīgi vagoni, bet bez jumta, -- tie bieži redzami vilcienu sastāvā).

Tie ir pirmie vagoni, kas sakomplektēti kopš Latvijas neatkarīgas atgūšanas. Projekts, par ko tika runāts beidzamajos gados, ir īstenots. Ražošanu veic uzņēmums „RVU Baltija” sadarbībā ar „Latvijas dzelzceļu”, izmantojot LDz meitas uzņēmuma „LDz RSS” tehnisko bāzi Daugavpilī.

Divus vagonus komplektēja mēnesi. Šajā laikā ne tikai vienkārši saskrūvēja detaļas -- vienlaikus tika noslīpēta tehnoloģija. Darbā bija iesaistīti tikai remonta servisa darbinieki, jo šis nav vienkāršs process pat pieredzējušiem darbiniekiem, bet cilvēku meklēšanai būtu jātērē laiks, kura nebija.

„RVU Baltija” valdes priekšsēdētājs Andrejs Žakalovs paskaidroja uzņēmuma stratēģiju: „Komplektējot šos vagonus, mēs noslīpējām lielo mezglu komplektāciju Daugavpilī. Tas ir kā liels konstruktors. Visus mezglus un komplektējošās detaļas mēs saņēmām no sava Ukrainas partnera, bet šeit komplektējām saviem spēkiem. Mums izdevās radīt teicamas kvalitātes produktu. Pierādījām, ka, neieguldot miljonus, var izgatavot normālus vagonus, un to ražošana būs ekonomiski lietderīga. Mums ir savs konstruktoru birojs, kurā mēs izskatījām visus dzelzceļa pieprasītos vagonu tipus. Pirmām kārtām, runa ir par platformām konteineru pārvadāšanai."

Visu rakstu lasiet 14.novembra numurā.