„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.1 °C
apmācies

Žurnālists Atis Klimovičs: „Karš nav tikai dzīve ierakumos”

11.novembrī Polijas valsts neatkarības gadadienai par godu Daugavpils Poļu namā bija skatāma dokumentāla filma „Ziedi zaudētājiem: atceroties Varšavas sacelšanos”, kuras producents Atis Klimovičs todien tikās ar skatītājiem, lai diskutētu par vēsturiskajiem notikumiem un mūsdienu norisēm pasaulē. Pērn uzsākot filmēšanu, viņš vēl neesot nojautis, ka jau pēc pusgada filma kļūs ļoti aktuāla.

Šogad 1. augustā apritēja 70 gadi, kopš vācu okupētajā Varšavā notika poļu pretošanās kustības bruņotā spārna Armia Krajowa organizētā sacelšanās pret nacistiem. Par šiem notikumiem, kas beidzās ar baismīgu sagrāvi, latviešu filmēšanas grupai stāsta pieci sacelšanās dalībnieki, kuri 1944. gadā vēl bija pusaudži, tomēr aktīvi iesaistījās divus mēnešus ilgušajā cīņā, un viņiem laimējās palikt dzīviem atšķirībā no vairāk nekā 200 000 citiem sacelšanās dalībniekiem. Līdz šim brīdim Polijā nerimst diskusijas par to, vai bija vērts maksāt šādu cenu. Šogad materiāla montēšanas laikā jau risinājās karadarbība Ukrainā, un kļuvis skaidrs, ka ar savu filmu trāpījuši desmitniekā, jo tā skar pašlaik aktuālus jautājumus – par ko vērts ir cīnīties un zaudēt dzīvību.

Pašlaik karstais punkts ir Ukraina, kur rit īsta karadarbība ar ieročiem, bruņu tehniku, cilvēku ciešanām, upuriem, nogalinātajiem, masu bērēm, izjukušām ģimenēm, aiz redzētām šausmām prātā sajukušiem cilvēkiem. A.Klimovičs ir ķēries pie jaunas dokumentālās filmas veidošanas. „Gribu paveikt neiespējamo – vienā filmā parādīt visu Ukrainu kā normālu Eiropas valsti ar miermīlīgiem un strādīgiem cilvēkiem. Filma top ciešā sadarbībā ar Latvijas vēstnieci Ukrainā Argitu Daudzi, kura ļoti iedziļinājusies Ukrainas problēmās. Filmas centrā būs vēstnieces tikšanās ar dažāda līmeņa cilvēkiem visā Ukrainā, sarunas par vēsturi un šodienu,” par topošo projektu stāsta producents.

Visu rakstu lasiet 14.novembra numurā.