„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.0 °C
neliels sniegs

Kas zemniekus dzen dziļāk purvā?

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Rēzeknē notikušajā lauksaimnieku konferencē uzsvēra, ka valsts institūcijām, kā, piemēram, Lauku atbalsta dienestam u.tml. turpmāk būs ne tikai jākontrolē, bet arī jākonsultē un jāatbalsta zemnieki, palīdzot veikt pareizos aprēķinus, lai nekļūdītos projektu rakstīšanā. Iespējams, šāda atbalsta līdz šim pietrūcis daudziem lauksaimniekiem, kuru projekti nonākuši strupceļā un nav devuši gaidīto rezultātu.

„Latgales Laiks” 14. jūlija numurā publicēja interviju ar Dagdas novada zemnieku Oskaru Kavunu, kurš atklāti runā par noieta tirgus problēmām un negodīgo konkurenci. Īstenojot vērienīgu ES projektu un izbūvējot siltumnīcu kompleksu gurķiem, zemnieks spiests atdot ražu par pusvelti vai izmest mēslainē, jo iekļūt tirgū esot ļoti grūti. Ar lēto importu uzpircēji izspiežot zemniekus no tirgus, turklāt nereti ievesto produkciju uzdodot par vietējo zemnieku saražotu. Pēc publikācijas gan redakcija, gan zemnieks saņēma anonīmus zvanus ar aizrādījumiem „tā vairāk nerakstīt”.    

Jautāts par problēmām noieta tirgū, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs atbildēja, ka noietu regulē nevis ministrija, bet vietējais vai kaimiņu tirgus. „Nevaram iejaukties neviena tirgotāja biznesā un norādīt, no kā iepirkt gurķus. Mums tagad ir vienots ES tirgus. Ja, piemēram, spānim izaugusi laba raža, viņš to vedīs pa visu Eiropu, tostarp uz Latviju. Patērētājam svarīga cena, tas visdrīzāk pirks lētāko un ministrija tur nevar darīt neko,” skaidro ministrs. Viņš uzskata, ka jābūt tālredzīgiem jau pirms projektu rakstīšanas un tas skarot ikvienu nozari, tostarp piena vai gaļas lopkopībā. „Kad sāku strādāt, Latvijā uz bankrota robežas bija pāri simtam saimniecību, tā kā projektā ielikta lielāka piena cena nekā tā ir reāli, jo bija cerēts uz cenu pieaugumu, kas nenotika. Atbildīgs ir tikai cilvēks, kas raksta projektu vai viņa konsultanti,” teica J. Dūklavs. Kā vienu no variantiem noieta problēmas īstenošanā viņš redz ražotāju kooperēšanos, jo tikai tā mazie ražotāji var nonākt lielajos tirdzniecības tīklos.

Visu rakstu lasiet 1.augusta numurā.