„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Latgales vēstniecībā "Gors" šodien ieskanēsies jaunās ērģeles

Šodien, 15.aprīlī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors” ieskandinās digitālās ērģeles. Koncertā piedalīsies Rēzeknē dzimusī ērģelniece Iveta Apkalna.

Digitālās ērģeles maksā aptuveni 27 000 eiro, tās būvētas Nīderlandes uzņēmumā „Johannus”. Kā zina stāstīt Iveta Apkalna, jaunais instruments ērģeļu stabuļu skaņu atsakņos digitāli, tas ir, ierakstītas elektroniski. Ērģelēm ir trīs klaviatūras, turklāt tās neatradīsies, kā mums pierasts, ērģeļu balkonā jeb luftā, jo tās ir pārvietojamas.

Jaunais instruments pieder J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolai, bet par tā īsto mājvietu ir kļuvusi Latgales vēstniecība „Gors”. Digitālās ērģeles ir iegādātas, pateicoties I. Apkalnas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, uzņēmuma „Latvijas Valsts meži” un Rēzeknes pilsētas domes atbalstam.

Pēc pirmās iepazīšanās un instrumenta iemēģināšanas ērģelniece atzina, ka ir ļoti, ļoti laimīga un sajūta ir emocionāli īpaši pacilājoša. Ieraugot instrumentu, viņa bijusi aizkustināta un birušas prieka asaras, jo ceļš līdz instrumenta nokļūšanai Rēzeknē bijis garš un Apkalnai personīgi emociju pilns, jo zāle, kurai plānotas ērģeles, ir tieši dzimtajā Rēzeknē. Pasūtot instrumentu, bijusi teorētiska apjausma, kā tas skanēs, bet kompozīcijā ar Latgales vēstniecības GORS Lielo zāli, tās specifiku un akustiku, tiks iegūts vienreizējs un individuāls skanējums.

Instruments ir īpašs, un ērģelniece cer, ka nākotnē tiks ļoti daudz izmantots. Jaunās ērģeles Apkalna salīdzina ar bērnu, kuru, laižot pasaulē, vecāki cer, ka viņš būs piepildīts, nodarbināts, patstāvīgs un piedzīvojumiem, iedvesmu bagāts, tādēļ tieši to ērģelniece novēl arī šīm jaunajām digitālajām ērģelēm. Studentiem un pieredzējušajiem ērģelniekiem, kas tās spēlēs, būs iespēja izmantot visas tehniskās iespējas, jo īpaši brīvo kombināciju sistēmu, kas atvieglos ērģelnieku uzstāšanos. Sistēma ir pieprasīta visā pasaulē, tādēļ Ivetai Apkalnai ir prieks, ka tagad arī Latvijā būs ērģeles, kuru atmiņā iespējamas saglabāt vairāk nekā 2000 kombināciju.

Ērģeļu atklāšanas koncertā Iveta Apkalna nedaudz vairāk kā stundā mēģinās parādīt visu, uz ko digitālās ērģeles ir spējīgas. Koncerta kulminācija būs komponista Fransisa Pulenka „Koncerts ērģelēm, stīgu instrumentiem un timpāniem”, kas ļauj demonstrēt ērģeles kā solo instrumentu un ir sava žanra muzikālā augstiene, tādēļ ērģelniece priecājas, ka speciāli 15. aprīļa koncertam kopīgu priekšnesumu piekrituši sagatavot Normunds Šnē un kamerorķestris „Sinfonietta Rīga”. Koncertā izskanēs arī J.S. Baha, F. Lista, latviešu komponista A. Kalēja skaņdarbi. Tāpat aizraujošs būs 7 minūtes garais skaņdarbs, kurā tiek spēlēts tikai ar pedāļiem, rokām nepiedaloties.

Koncerta tiešraidi ikvienam interesentiem būs iespēja klausīties tiešraidē Latvijas Radio trešajā programmā "Klasika".