„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

Deputātiem mācīs latviešu valodu par budžeta naudu

Finanšu komitejas ārkārtas sēdē un arī Daugavpils domes sēdē deputāti apsprieda jautājumu par līdzekļu piešķiršanu no neparedzētiem izdevumiem, lai trim saviem kolēģiem mācītu latviešu valodu.

Valsts valodas centra pārbaudē, kas pašvaldībā notika martā, atklājās, ka trīs deputāti nepietiekami labi pārvalda valsts valodu. Tie ir Aleksandrs Samarins, Jurijs Zaicevs un Vladislavs Bojaruns. Saskaņā ar likumdošanu, pašvaldībai ir jāfinansē tautas kalpu mācības no pilsētas budžeta. Pretējā gadījumā deputātam, kurš nezina valodu noteiktajā līmenī, var tikt atņemts mandāts.

No neparedzētiem izdevumiem deputātu mācībām piešķirti 6900 eiro. Deputāti mācīsies pusgadu, divas akadēmiskās stundas dienā. Summas pamatā ir latviešu valodas pasniedzēju vidējā darba samaksa Daugavpilī – 8,33 eiro stundā.

Pēc Dmitrija Rodionova lūguma izteikties katram no „skolēniem”, deputāts Aleksandrs Samarins paziņoja kolēģiem, ka viņam nebūšot vajadzīga budžeta nauda, jo valodu viņš apgūst patstāvīgi un uzskata, ka zinot to labi, turklāt viņš ir ieguvis izglītību latviešu valodā. Par to viņš rakstiski esot informējis domes priekšsēdētāju. J. Zaicevs un V. Bojaruns klusēja.

„Deputātiem ir tiesības atteikties no mācībām, bet, saskaņā ar likumdošanu, domei šis jautājums ir jāizskata,” paziņoja Jānis Lāčplēsis.