„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Aicina uz koncertu "Lieldienu ieskandināšana Latvijas baznīcās”

Palmu svētdienā 9. aprīlī, plkst 14.00 Līvānu evanģēliski luteriskajā baznīcā izskanēs Koncertu cikla “Lieldienu ieskandināšana Latvijas baznīcās” otrais koncerts, koncertā tiks atskaņota itāļu komponista Džovanni Batistas Pergolēzi kantāte “Stabat Mater”. Koncertā piedalīsies skatītāju mīlestību ieguvušie mākslinieki soprāns Anta Jankovska (Itālija/Latvija), Latvijas Nacionālās Operas un Baleta mecosoprāns Andžella Goba, kā arī stīgu kvartets, kura sastāvā dzirdēsim Latvijas Nacionālā Simfoniskā Orķestra un Sinfonietta Rīga sastāvā muzicējošos jaunos mūziķus : Tatjanu Ostrovsku (vijole) Terēzi Zīberti-Ijabu (vijole) Pēteri Trasunu (alts) un Magdalēnu Cepli (čells).

Stabat Mater ir slavena lūgšana kas jau izsenis pavadīja Via Crucis rituālu un Lielās piektdienas procesiju, tas ir gan vienkāršu ticīgo gan izglītotu mūziķu iemīļots skaņdarbs. Konkrēti šis Džovanni Batistas Pergolēzi “Stabat Mater” ir viens no skaistākajiem un populārākajiem klasiskās mūzikas laukā. Tā pamatā ir Jakopo Benedeti teksts pēc 14.gadsimtā dzīvojušā mūka Jakopones da Todi atklāsmēm par nelielo, bet ļoti nozīmīgo Bībeles epizodi, kurā Svētā Jaunava Marija izdzīvo sava Dēla Jēzus Kristus nāvi pie krusta. Džovanni Batista Pergolēzi (1710- 1736) šo skaņdarbu sacerējis franciskāņu klosterī netālu no Neapoles kā rekviēmu sev. Stabat mater ir 26 gadu vecumā pāragri mirušā komponista pēdējais un slavenākais darbs.

Kā pauž koncerta organzētāji, Latvijas Baleta un Dejas Ģilde, šī koncertu cikla galvenais mērķis ir iepazīstināt arī ārpus galvaspilsētas dzīvojošos klausītājus ar jauniem vārdiem mūzikas pasaulē un ļaut izskanēt profesionāli labā līmenī izpildītai mūzikai arī tālākos Latvijas nostūros, kā arī sagādāt īpašus svētku noskaņu ticīgajiem un vienkārši mūzikas mīļotājiem. Koncerts paredzēts par ziedojumiem.

Koncertu atbalsta: Līvānu Kultūras Centrs, Līvānu Dome, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Frēzija.lv