„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Gripas slimniekiem apmaksā ģimenes ārsta mājas vizītes

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Par katru vizīti ģimenes ārsta prakse saņem maksājumu no valsts, savukārt pacientam par vizīti ir jāveic pacienta iemaksa 2,85 eiro apmērā.

 Šāds maksājuma nosacījums attiecas uz visiem ģimenes ārstiem un dežūrārstiem, kuriem ir noslēgts līgums ar NVD par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

 Ņemot vērā, ka gripas un citu augšējo elpošanas ceļu infekciju simptomi ir līdzīgi, saņemot pieteikumu mājas vizītei, ģimenes ārstam ir iespējami detalizēti jānoskaidro pacienta sūdzības un slimības simptomi, kā arī par citiem neseniem un līdzīgiem saslimšanas gadījumiem ģimenē. Ja ģimenes ārsts, ierodoties pie pacienta kā pie gripas slimnieka, tomēr konstatēs, ka pacientam ir kāda cita augšējo elpceļu infekcija, arī šajā gadījumā par ģimenes ārsta mājas vizīti būs jāmaksā tikai pacienta iemaksa.

 Par veikto pacienta iemaksu 2,85 eiro apmērā pacientam ir jāsaņem maksājumu apliecinošs dokuments – stingrās uzskaites kvīts. Ja pacients ir atbrīvots no pacienta iemaksu veikšanas, šis maksājums nav jāveic. No pacienta iemaksām ir atbrīvoti 1. grupas invalīdi, trūcīgās personas (kurām izsniegta atbilstoša izziņa), politiski represētas personas u.c. iedzīvotāju grupas.

 Ģimenes ārsta mājas vizīti ir jāpiesaka līdz plkst. 15.00. Vienlaikus NVD atgādina, ka ikvienā ģimenes ārsta praksē vismaz vienu stundu dienā ir pieņemšanas laiks pacientiem bez iepriekšēja pieraksta, ja pacientam ir akūta saslimšana un ārsta konsultācija ir nepieciešama nekavējoties.

 NVD atgādina, ka ārpus ģimenes ārsta darba laika medicīniskus padomus var saņemt, arī zvanot uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Darbdienās medicīniskus padomus sniedz no plkst. 17.00 līdz 8.00, savukārt brīvdienās un svētku dienās visu diennakti.

 Pamatojoties uz gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa datiem, šī gada 17. janvārī Slimību profilakses un kontroles centrs izziņoja gripas epidēmijas sākumu. Valsts apmaksātu ģimenes ārstu mājas vizīšu nodrošināšana gripas slimniekiem būs spēkā, līdz tiks izplatīts paziņojums par gripas epidēmijas beigām.

 Vairāk informācijas par gripas epidēmiju un gripas simptomiem, kā arī noderīga informācija iedzīvotājiem par profilakses pasākumiem, lai izvairītos no gripas saslimšanas, ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā www.spkc.gov.lv.