„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

Uzņēmēj, sargi savu e-pastu - krāpnieki pārtver sarakstes un izkrāpj naudu!

Valsts policija jau atkārtoti uzņēmējdarbības vidē novēro krāpnieciskus gadījumus, kad krāpnieki pārtver uzņēmēju sūtītos e-pastus, kuros norādīts rēķins un maksājuma rekvizīti, tostarp konta numurs. Krāpnieki, pārtverot šādu e-pastu, izmaina uzņēmēju norādīto konta numuru uz savu konta numuru. Kā rezultātā, uzņēmēja sūtītā nauda sadarbības partnerim, nonāk krāpnieku rokās. Nesen par šādu krāpniecības upuri kļuva vēl divi Latvijā strādājoši uzņēmēji, kuri katrs zaudēja ap 20 tūkstošiem eiro.

 Jau pirms mēneša Valsts policija ziņoja par Latvijas uzņēmumu, kurš zaudēja 78 tūkstošus eiro.  Nupat par tāda veida krāpniecības upuriem kļuva vēl divi Latvijā strādājoši uzņēmēji, kuriem ir sadarbības partneri dažādās valstīs. Uzņēmumu komercsarakstes laikā krāpnieki pārtvēra uzņēmumu sūtītos e-pastus ar pavadzīmēm un rēķiniem, izmainīja rēķinos norādītos maksājuma rekvizītus pret savu bankas kontu, atstājot sadarbības partneru firmas nosaukumu. Tā rezultātā cietušie, nepārliecinoties par rekvizītu precizitāti, pārskaitīja konkrēto naudas summu uz krāpnieku bankas kontu, tādejādi radot zaudējumus saviem uzņēmumiem – katrs zaudēja ap 20 tūkstošiem eiro.

 Par minētajiem krāpšanas gadījumiem Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē uzsākta pārbaude.

 Lai nekļūtu par krāpniecības upuri, aicinām uzņēmumu vadību un darbiniekus, kuri ir atbildīgi par finanšu darījumu veikšanu, būt uzmanīgiem un, pirms veikt naudas pārskaitījumu sadarbības partneriem, pārliecināties, ka rēķinā norādītais bankas nosaukums, bankas konts un uzņēmuma nosaukums atbilst sadarbības partnera norādītajai informācijai. Gadījumos, kad tiek novērotas izmaiņas sadarbības partnera bankas nosaukumā vai bankas kontā, piemēram, pēkšņi parādījusies informācija par ārzemju banku un tās kontu vai mainījies ierastais konts, ir jāsazinās ar sadarbības partneri, lai pārliecinātos par šīs informācijas precizitāti. Šādos gadījumos labāk izmantot alternatīvos saziņas līdzekļus. Tāpat, drošības nolūkos, aicinām izmantot antivīrusu programmas un datorprogrammas ar atjauninātām versijām.

           

Valsts policija aicina uzņēmumus sazināties ne tikai e-pasta veidā, bet izmantot vairāku līmeņu saziņu, piemēram, telefonu sakarus vai faksu. Atceries, gadījumos, kad vairs nav iespējams atsaukt darījumu, izredzes atgūt naudas līdzekļus būs minimālas.