„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.0 °C
apmācies

Ziemeļvalstis stiprina reģionālo sadarbību Daugavpilī

4. un 5. oktobrī Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Ziemeļvalstu vēstniecības Latvijā rīko Ziemeļvalstu dienas Daugavpilī, lai veidotu regulāru un koordinētu dialogu, stiprinātu reģionālo sadarbību un rastu iespēju dalīties ar Ziemeļvalstu labās prakses piemēriem.

Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Jans Vidbergs uzsver: “Latvijas un Ziemeļvalstu aktīva sadarbība sākās vienlaikus ar Latvijas neatkarības atjaunošanas procesu pirms 25 gadiem. Šo gadu laikā mūsu valstis vieno kultūrvēsturiskās, politiskās un ekonomiskas saites un kopīga vēlme nodrošināt stabilitāti, drošību un labklājību reģionā. Stiprinot Ziemeļvalstu un Latvijas sadarbību, ir svarīgi veicināt cilvēku savstarpējos kontaktus, atbalstīt sadarbību starp pašvaldībām, akadēmiskajām, profesionālajām, kultūras un nevalstiskajām organizācijām, izglītības iestādēm un veicināt reģionālo sadarbību. Tāds ir šo Ziemeļvalstu dienu Daugavpilī mērķis. ”

Ziemeļvalstu dienas Daugavpilī piedāvās plašu programmu dažādām mērķauditorijām un vecuma grupām.

Ziemeļvalstu dienas Daugavpilī iesāksies 4.oktobrī, kad Dānijas vēstnieks Hanss Brasks, Norvēģijas vēstnieks Steinars Ēgils Hāgens, Somijas vēstnieks Olli Kantanens, Zviedrijas vēstnieks Henriks Landerholms un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja direktors Jans Vidbergs tiksies ar Daugavpils pilsētas domes mēru Jāni Lāčplēsi un domes pārstāvjiem , lai runātu par savstarpējo kontaktu pilnveidošanu un reģionālās sadarbības veicināšanu. Pēc tikšanās ar domes pārstāvjiem notiks preses konference.

Ziemeļvalstu dienu ietvaros tiks rīkota arī paneļdiskusija “Ilgtspējīga politiskā attīstība reģionā” un apaļā galda diskusija par biznesa iespējām, izaicinājumiem un investīcijām Latgalē ar Ziemeļvalstu vēstnieku un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja direktora piedalīšanos.

Abas dienas Daugavpils Universitātē notiks starptautiska konference “Tradīcijas un inovācijas mijiedarbība bioekonomikas uzplaukumam: Ziemeļu un Baltijas valstu aicinājums izglītības pētījumiem un augstākās izglītības ilgtspējīgumam”, kuras mērķis ir veidot sadarbību ilgtspējīgas izglītības un zinātnes attīstībai.

Savukārt Tirdzniecības profesionālajā vidusskolā jauniešus aicināsim klausīties biedrības “homo ecos:” un Ziemeļvalstu  Ministru padomes biroja Latvijā skolu pārtikas atkritumu samazināšanas projekta lekciju "Dalīsim brālīgi? #2. Skola." un aicināsim piedalīties biedrības "homo ecos:" un EEZ finanšu instrumenta meistardarbnīcā "Pārtika un klimata pārmaiņas".

Ziemeļvalstu dienu laikā Daugavpilī tiks atklātas vairākas izstādes un divas no tām būs skatāmas Daugavpils Universitātē. Viena no izstādēm “Biosfēras modeļi” veidota ar mērķi, lai ilustrētu, kā dažādu jomu pārstāvji – dizaineri, pētnieki un mākslinieki, spēj veidot dialogu par ilgtspējas jautājumiem. Izstāde prezentē gan Zviedrijas pētnieku nesenākos sasniegumus, gan vietējās kopienas iesaisti dialogā par ilgtspējas jautājumiem. Otra izstāde -, fotoizstāde “Klimata liecinieki”, ir stāsts par klimata pārmaiņu liecību meklējumiem dažādās Latvijas vietās, par cilvēkiem, kuri dzīvo saskaņā ar dabu, vērojot norises sev apkārt un mācoties ar pārmaiņām sadzīvot. Stāsta varoņi reti piesauc globālo sasilšanu un tās izraisītās sekas, bet stāsta mums par vietām, kurās viņi dzīvo un strādā. Trešā izstāde būs skatāma Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kur tiks izstādīti 38 somu mākslinieku, apvienības “Kutikuti” dalībnieku, veidotie komiksi izstādē “Tempora Mutantur”.

Saistībā ar komiksu izstādi, visiem interesentiem tiks dota iespēja piedalīties komiksu darbnīcā ar somu mākslinieci Annu Sailamanu, lai pārliecinātos, ka komikss ir īpaša valoda, kas rodas starp tekstu un zīmējumu un arī tā ir iespējams vizualizēt savu pieredzi, domas un viedokļus.

Zviedru kriminālžanra eksperte Kerstina Bergmane Daugavpils Universitātē lasīs lekciju “Nordic Noir noslēpumi”. Nordic Noir jeb skandināvu kriminālžanrs literatūrā un kino zīmīgs ar izteikti depresīvu sižetisko līniju un šobrīd jau ir pasaulslavens zīmols. Pēc lekcijas būs iespēja noskatīties filmu “Insomnia”.

Kinoteātrī Silver Screen būs iespēja noskatīties gan Dānijas bērnu un jauniešu filmu programmu, kurā redzēsim filmas “Degunradzis Otto”, “Bora,bora” un “Skudrupuika II – Sakanās Fūrijas atriebība”, gan Zviedrijas piedzīvojumu drāmu “Bruņinieks Ārns”. 

Detalizēta Ziemeļvalstu dienu programma Daugavpilī pieejama http://www.norden.lv/Uploads/2016/09/27/1474963914_.pdf                 

Ziemeļvalstu dienas Daugavpilī rīko: Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, Zviedrijas vēstniecība, Norvēģijas vēstniecība, Dānijas vēstniecība, Dānijas Kultūras institūts, Somijas vēstniecība, Islandes ģenerālkonsulāts Latvijā un EEZ finanšu instruments sadarbībā ar Daugavpils Universitāti, Daugavpils pilsētas domi, Daugavpils Izglītības pārvaldi, Latgales Centrālo bibliotēku,  Daugavpils Marka Rotko centru.