„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Zīdainis un karstums mašīnā! Iespējams, ka to nezināja pat visapzinīgākie vecāki!

Neriskē ar sava zīdaiņa veselību – pirms došanās ceļā vienmēr atvēsini auto salonu! Vasarā saulē uzkarst ne tikai gaiss mašīnā, bet arī drošības jostas, sēdekļi, arī bērna auto krēsliņš. 

 Pediatre un bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne: "Maziem bērniem termoregulācijas centrs vēl nav nobriedis, tāpēc viņi viegli pārkarst. Tas notiek zibenīgi – dažu minūšu laikā bērns pārkarst, kļūst miegains un vecāki var arī nepamanīt, cik strauji pasliktinās bērna pašsajūta. Viņa āda kļūst karsta, viņš svīst, zaudē šķidrumu un centrālajiem orgāniem vairs nepietiek skābekļa.” 

 Pirms došanās ceļā karstā dienā mašīna jāatvēsina līdz komforta temperatūrai, t.i., 22–24 grādiem. Atveriet logus, durvis, lai uzkarsušais gaiss izvēdinās no salona, pēc tam ieslēdziet gaisa kondicionieri, ja tāds ir. Mašīnas salona atvēsināšanai vajadzīgas aptuveni 10 min, un tikai tad tajā var sēdināt mazu bērnu!

 Vienmēr parūpējieties par to, lai bērna auto krēsliņš nav uzkarsis saulē. Vislabāk mašīnu novietot ēnā, ja tas iespējams, vai uzklāt bērna sēdeklim siltumu atstarojošu materiālu. 

 Kā palīdzēt bērnam pārkaršanas gadījumā, uzzini raidījuma „Zebra” stāstā https://vimeo.com/170819959.

 Lai bērns brauciena laikā būtu drošībā, viņam jāsēž piemērotā auto krēsliņā vai uz paliktņa un jābūt pareizi piesprādzētam ar drošības jostām. Turklāt tas attiecas gan uz braucienu ar ģimenes auto, gan arī draugu un kaimiņu transportlīdzekļiem.

 „Vecāku pienākums ir jau no mazotnes bērnus pieradināt pie tā, ka braukšana ar auto un piesprādzēšanās ir divas nedalāmas lietas”, uzsver Pauls Timrots, satiksmes drošības eksperts un raidījuma „Zebra” vadītājs.    

 Drošākā vieta mazulim mašīnā ir aizmugurējā sēdeklī labajā pusē vai vidū. Līdz 15 mēnešu vecumam zīdainis auto krēsliņā jānovieto ar seju uz aizmuguri. Ja bērna un mašīnas izmēri ļauj, tad šādā veidā ieteicams braukt līdz pat trīs gadu vecumam.

 

Aicinām pieaugušos atbildīgi izturēties pret bērnu drošību ceļu satiksmē. Bērni mācās no mums, tāpēc vienmēr paši rādām labu piemēru!