„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

Acina nemest sadzīves atkritumus šķirošanas konteineros

Vides pakalpojumu sniedzējs "Clean R" aicina Daugavpils iedzīvotājus nemest sadzīves atkritumus šķirotajiem atkritumiem paredzētajos konteineros, jo tādējādi tiek izniekots pārējo iedzīvotāju darbs, šķirojot atkritumus sašķirotais materiāls vairs nav derīgs otrreizējai izmantošanai.

Lai rosinātu Daugavpils iedzīvotājus šķirot atkritumus, "Clean R" pirms mēneša pilsētā izvietoja 15 šķirotajiem atkritumiem paredzētus konteinerus, kas ir viegli atšķirami ar to krāsu. Zilie konteineri paredzēti papīra iepakojumam un makulatūrai, bet dzeltenie – plastmasai un plēves iepakojumam. Uz konteineriem ir norāde par to, kādam materiālam, kurš konteiners ir paredzēts. Atkritumu šķirošana ir saprātīgs veids, kā ikviens var rūpēties par dabas resursu sapratīgu izlietojumu, jo pareizi sašķiroti atkritumi tiek pārvērsti par vērtīgām otrreizējām izejvielām, kas ir izmantojamas atkārtoti. Šķirošana palīdz samazināt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas, jo pareizi sašķiroti atkritumi tiek izvesti bez maksas.

"Mūsu novērojumi liecina, ka Daugavpilī pirmā mēneša laikā šķirotajiem atkritumiem domātajos zilajos un dzeltenajos konteineros nereti tiek izmests ne tikai papīrs, kartons vai plastmasa, bet arī citi sadzīves atkritumi. Bieži vien tiek izmesta plastmasas tara vai vienreizējie trauki ar pārtikas atliekām. Rezultātā neliels daudzums neatbilstošu atkritumu padara vesela konteinera saturu par otrreizējai pārstrādei nelietojamu," uzsver "Clean R" izpilddirektors Valerijs Stankevičs.

Jāatgādina, ka papīra un kartona atkritumiem paredzētajos zilajos konteineros drīkst mest avīzes, žurnālus, biroja papīru, grāmatas, iepakojuma papīru, kartonu un kartona kastes. Kartona kastes pirms izmešanas ir jāsaplacina. Nedrīkst izmest slapju un netīru papīru vai kartonu, ar pārtikas atliekām piesārņotu iepakojumu, kā arī nesaplacinātas kartona kastes.

Dzeltenajos konteineros drīkst izmest PET pudeles, iepakojuma plēves un maisiņus, kā arī izmazgātu plastmasas taru, piemēram, jogurta, krējuma, salātu u.c. iepakojumu. Dzērienu pudeles nav jāmazgā, tās var būt arī ar korķiem un etiķetēm, taču  tās ir jāsaplacina. Šajos konteineros nedrīkst mest netīru, ar pārtikas atliekām piesārņotu taru, sadzīves preces, rotaļlietas, kā arī vienreizējās lietošanas traukus.