„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Lielās intereses dēļ būs atkārtota iespēja Līvānos un Rēzeknē pārbaudīt prostatas veselību

Ņemot vērā vīriešu izrādīto lielo interesi pārbaudīt savu prostatas veselību, maijā tiks organizēti atkārtoti izbraukumi uz Rēzekni un Līvāniem. 21. maijā Līvānu slimnīcā un 27. maijā Rēzeknes slimnīcas ambulatorajā nodaļā ikvienam vīrietim vecumā no 50 gadiem būs iespēja pārbaudīt savu prostatas veselību un saņemt bezmaksas urologa konsultāciju.

Svarīgi ir zināt, ka prostatas vēzis ir ārstējama slimība, tāpēc laicīgi atklājot to, ir iespējams pagarināt savu dzīves ilgumu un uzlabot tās kvalitāti. Maijā Līvānos un Rēzeknē konsultāciju vīriešiem sniegs Dr. Atis Karulis, kurš ir bijis vairākos Latvijas reģionos un sniedzis vairāk kā 100 konsultācijas.

"Kādi iemesli ir tam, ka vīrieši nedodas pie urologa? Viņi ir nepacietīgi un negrib gaidīt rindā. Cer, ka sūdzības pāries tāpat. Daži tik daudz strādā, ka neatrod laiku, lai konsultētos ar ārstu. Ja vīrietis ir vientuļš, viņu neapciemo bērni un mazbērni, motivācija rūpēties par savu veselību ir pavisam zema. Protams, sava nozīme ir arī urologu trūkumam, kas ir nopietna problēma Latvijas reģionos,” uzskata Dr. Atis Karulis.

 “Pacientu interese joprojām nerimstas, un pēc vizīšu skaita var secināt, ka vīrieši tiešām ir sākuši apjaust problēmas nozīmi, jo reģionālo izbraukumu laikā ir sasniegti daudzi pirmreizējie pacienti. Ja viņiem tiek dota iespēja apmeklēt speciālistu savas dzīves vietas tuvumā, tad tā arī parasti tiek izmantota,” stāsta „Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociācijas” prezidente Līga Kozlovska.

Vīriešiem vecuma grupā no 50 gadiem ir paaugstināts risks saslimt ar prostatas vēzi. Diemžēl daudzi vīrieši nevēlas rūpēties par sevi un arvien biežāk mirst no prostatas vēža. Lai risinātu un novērstu šo problēmu, Latvijas Urologu asociācija sadarbībā ar Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociāciju maijā organizē atkārtotu urologu vizīti uz Līvāniem un Rēzekni, lai sniegtu papildus iespēju vīriešiem pārbaudīt savu veselību.

Kopš 2014. gada „Latvijas Urologu asociācija” sadarbībā ar Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociāciju organizē vīriešu veselības atbalsta kampaņu reģionos, kuras ietvaros speciālisti dodas uz lauku rajoniem, lai vīriešiem sniegtu iespēju pārbaudīt savu veselību bez maksas. Kopš projekta sākuma kopumā bezmaksas konsultēti vairāk kā 700 vīrieši. Kā liecina SPKC dati, tad 2014.gadā prostatas vēzis I stadijā atklāts 45.5% gadījumu.

Aicinām ikvienu interesentu zvanīt uz Līvānu slimnīcas reģistratūru (Zaļā iela 44) pa tālruni 65 307 602  un Rēzeknes slimnīcas reģistratūru (18. novembra iela 41) pa tālruni 26684565, un jautāt par iespēju pieteikties uz bezmaksas konsultāciju pie speciālista. Pirms tam ir nepieciešams veikt ārsta nozīmētās pārbaudes prostatas veselības noteikšanai (prostatas specifiskā antigēna (PSA) analīzes), lai konsultācija būtu pēc iespējas veiksmīgāka.