„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
apmācies

Savu skanējumu Daugavpilī uzsāk folkloras festivāls!

22. aprīlī Daugavpilī jau savu skanējumu uzsāks XI Daugavpils Starptautiskais folkloras festivāls, kas šoreiz norisināsies Ūsiņa zīmē.

 Festivāls sāksies Vienības nama koncertzāle (Rīgas ielā 22a) plkst. 18:00 ar atklāšanas koncertu, kurā līdzās Latvijas grupām piedalīsies arī ārvalstu viesi no Baltkrievijas, Gruzijas, Īrijas un Krievijas. Turpinājumā, plkst. 21:00, visi tiek aicināti uz danču vakaru kopā ar Latvijas Universitātes Folkloras deju kopu „Dandari” un ārzemju grupām.

Ar dažādām aktivitātēm visbagātākā būs sestdiena, 23.aprīlis, kas sāksies jau plkst. 10:00 Dubrovina parkā ar pasākumu „Ūsiņa rīts”. Tā laikā varēs piedalīties tradicionālā Ūsiņa dienas ēdiena pantāga gatavošanā un baudīšanā, vērot zirgu dancināšanu, veidot ūsiņa zīmes, kā arī klausīties populārās tradicionālās dziedāšanas grupas „Saucējas” skanīgās balsis. Plkst. 11:30 Vienības nama koncertzālē uz meditācijas pasākumu „Dziedināšanās caur tautasdziesmu” aicinās Inga Karpiča, bet plkst. 12:30 uz saviem koncertiem Vienības nama koncertzālē un Daugavpils Universitātes (DU) aktu zālē (Vienības ielā 13) laipni lūgs ārvalstu grupas. Lai iepazītu vargana maģisko skanējumu, plkst. 14:00 tiek rīkota vargana spēles meistarklase, ko vadīs Vjačeslavs Lukjanovs un Valentīns Krulikovskis (Lietuva). Paralēli DU zālē notiks Latvijas grupu koncerts „Gostūs pi Jura”. Savu kulmināciju festivāls sasniegs plkst. 16:30 ar lielkoncerta skanējumu un plkst. 20:00 ar grupas „Stary Olsa” (Baltkrievija) koncertprogrammu Vienības nama koncertzālē.

Noslēgsies festivāls sestdien, 24.aprīlī, ar tradicionālās dziedāšanas meistarklasi Zanes Šmites vadībā un folkloras festivāla dalībnieku ekskursijām pa Daugavpili.

Kopumā festivālā piedalīsies aptuveni 600 dalībnieku no Latvijas, Baltkrievijas, Gruzijas, Krievijas un Īrijas. Visas festivāla aktivitātes ir bez maksas.

Sīkāka festivāla norišu programma atrodama www.kultura.daugavpils.lv.

 Kā norāda festivāla rīkotāji: „Latviešu tautas folklorā ar Ūsiņa dienu, kas sakrīt ar 23.aprīli – Jurģa, Jura dienu, mēs uzsākam ceļu uz vasaru. Tāpēc arī festivālā, Ūsiņa aizsargāti, atslēgsim vārtus vasarai. Ūsiņš šajās dienās mums palīdzēs ar dziesmām un dejām savienot pagātni, tagadni un nākotni, tradīciju un ikdienu, gādās par zirgiem un bitēm,  nesīs veiksmi ne tikai ceļā uz festivālu un mājām, bet arī visā festivāla norisē.”

 Festivālu rīko un atbalsta Daugavpils pilsētas dome, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, Daugavpils Latviešu kultūras centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Daugavpils Universitāte.