„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Vēl tikai 10 dienas iespējams sagatavot dāvaniņu karā cietušajiem bērniem!

Jau otro gadu labdarības akcija "Zvaigzne austrumos" vēlas iepriecināt karā cietušos bērnus.
ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR) prognozē, ka puse no kara bēgļiem pasaulē ir bērni. Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts iepriecināt kara šausmas piedzīvojušos bērnus, kas ar savām ģimenēm patvērumu raduši Jordānijā, Ēģiptē un Maltā. Akcijas mērķis ir līdz 7. decembrim savākt 6000 kurpju kastes ar dāvanām, kuras no Rīgas ar konteineru tiks nosūtītas tālāk uz galamērķiem, kurus tās sasniegs pēc Zvaigznes dienas, nākamā gada janvārī.

Vai bērnības mīļākā rotaļlieta ir kas vairāk kā priekšmets? Vai tā var izmainīt bērnību?

Aktrise Rēzija Kalniņa "Mana mīļākā bērnības rotaļlieta bija lelle Džudīte. Tā bija manas māsas lelle, kuru es dažreiz no viņas nočiepu, lai pabūtu kopā. Džudīte bija mana draudzene."

Žurnālists Gundars Rēders "Mana bērnības mīļākā rotaļlieta bija lillā, spīdīga aptuveni 30 centimetrus gara sacīkšu automašīna, ar lieliem, melniem riteņiem. Tai braucot, aizmugurē spīdēja uguntiņas un bija tik skumīgi, ka vienā brīdī uguntiņas beidza spīdēt. Tas sacīkšu auto izskatījās tik īsts, ne kā vairums padomju laikā iegādājamās rotaļlietas. Vēl kādu laiku šo mašīnu glabāju mājās un no tās nešķīros. Mazliet jau ir žēl, ka tagad nav iespējas to nodot tālāk saviem bērniem."

Komponists Ēriks Ešenvalds "Mana mīļākā rotaļlieta bija vilcieniņš. Laikam jau tāpēc, vilciens vienmēr ir kustībā, tas spēj pats kaut ko izdarīt – spēj braukt, tam ir ceļš un nākotne. To bija tik grūti iegūt, kā jau padomju gados, kad daudz kas bija liels deficīts, tas arī dārgi maksāja. Savs vilcieniņš bija kā sapnis. Es domāju par to, ka kaut kad varēšu pieskarties savam vilcieniņam, jo iepriekš mani vilcieniņi bija kādi klucīši vai uz papīra uzzīmēti un izgriezti."

Kāpēc iesaistīties "Zvaigzne austrumos" akcijā?

"Manuprāt, viss ir ļoti vienkārši, mēs dodot paši varam augt. Mēs varam izdomāt, kāpēc mēs dodam, un atrast sevī spēku dot arī brīžos, kad mums liekas, ka citiem kaut kas būtu jādod mums. Varam apzināties sevi kā daļu no visa – mēs esam viena maza daļa no visa. Man šķiet, ka visa pasaule ir turpināšanās, un šādā veidā arī mēs palīdzam turpināties labajam.",
tā dziesminieks Kārlis Kazāks.

"Mēs visi varam iesaistīties un palīdzēt! Mums visiem ir kaut kas, ko dot otram, kaut pēdējais maizes kumoss. Bērniem sūtot rotaļlietas, mēs izdarām daudz laba. Rotaļlietas viņos attīstīs mīlestību, tām pieķersies viņu sirds. Mēs vairojam dzīvē mīlestību, jo viņi, no tā, ka esam devuši viņiem, mācīsies dot citiem.", saka latviešu disidente Lidija Lasmane-Doroņina.

Kā iesaistīties?

Lai sagatavotu dāvaniņu, ir vajadzīga tukša kurpju kaste, kas jāpiepilda ar mīkstām rotaļlietām un citām mantiņām, galda spēlēm, higiēnas piederumiem, ko siltu ziemas apstākļiem – cimdiem, šallēm, cepurēm, arī vilnas zeķītēm, plediem un citām sadzīvē nepieciešamām lietām, arī kādiem saldumiem – ledenēm vai cietām konfektēm.

Kad kastīte sagatavota, jānoziedo 5 eiro ceļa nauda biedrības "Baltic Global Initiative" kontā un līdz 7. decembra plkst. 7:00 vakarā jānogādā kastīte kādā no pieņemšanas punktiem Latvijā.

Mēs NEVARAM šiem bērniem atdot pazaudēto bērnību, bet ar vienu piepildītu kurpju kastīti VARAM viņu sirsniņās ienest daudz prieka.

Sīkāka informācija par dāvanas sagatavošanu (arī vēlamo un nevēlamo mantu saraksts),
tās nogādāšanu pieņemšanas punktā (arī pieņemšanas punktu karte), kā arī par iespēju
ziedot – www.zvaigzneaustrumos.lv