„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Zemkopības ministrs Briselē lauksaimniecības komisāram prasīs ES atbalstu Latvijas piensaimniekiem

 

 

Pirmdien, 24. augustā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē tiksies ar ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu, lai pamatotu Latvijas prasību no ES budžeta sniegt atbalstu Latvijas piena ražotājiem, kas jau vairāk nekā gadu cieš ievērojamus zaudējumus Krievijas embargo un svaigpiena cenu iepirkuma krituma dēļ.

 

“Krievija 2014. gada augusta sākumā pieņēma lēmumu par daudzu lauksaimniecības un pārtikas preču importa aizliegumu no Eiropas Savienības dalībvalstīm, tostarp arī Latvijas. Vissmagāk šīs sankcijas skāra Latvijas piena ražotājus. Kaut arī gada laikā ir daudz izdarīts, lai sniegtu atbalstu Latvijas piena ražotājiem, ir jāsaprot, ka Latvijas lauksaimnieki kopā ar pārējo Baltijas valstu zemniekiem Krievijas sankciju ietekmē ir vislielākie zaudētāji. Uzskatu, ka Eiropas Savienības palīdzībai Baltijas valstu lauksaimniekiem, it sevišķi Latvijas piena ražotājiem, jābūt vēl lielākai un solidārākai. Tāpēc es 24. augustā tikšos ar lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu, lai argumentētu, ka mūsu piensaimniekiem nepieciešams papildu finansiāls atbalsts no Eiropas Savienības,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

 

Līdz sankciju ieviešanai Krievija bija nozīmīgākais Latvijas lauksaimniecības un pārtikas produktu tirdzniecības partneris, 2014. gadā ierindojoties 1. vietā lauksaimniecības produktu eksporta ziņā. No visiem Krievijas sankcijām pakļautajiem produktiem eksportā uz Krieviju piena produkti bija pārliecinošs līderis ar 27 miljonu eiro vērtību, sasniedzot 40% no embargo skarto produktu kopējās vērtības. Krievijas sankciju ietekmē ir zaudēts ne tikai nozīmīgs eksporta tirgus, bet piena produkcijas pārpilnības ES dēļ ir samazinājies eksports arī uz citiem Latvijai nozīmīgiem eksporta tirgiem, piemēram, Lietuvu, Igauniju, Vāciju, Dāniju u.c.

 

“Latvijā joprojām ir zemākais tiešo maksājumu līmenis citu Eiropas Savienības dalībvalstu starpā, kas nedod iespēju nodrošināt dalībvalstu lauksaimniekiem vienlīdzīgus ieņēmumus un ierobežo Latvijas zemnieku konkurētspēju ar citu dalībvalstu lauksaimniekiem. Jāņem vērā arī notiekošais Eiropas Savienības tirgū, kur pēc piena kvotu atcelšanas ir novērojama piena pārprodukcija. Visu šo negatīvo apstākļu rezultātā Latvijas piensaimnieki ir nonākuši ļoti grūtā situācijā,” paskaidro zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

 

Piena nozare ir viena no lielākajām lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozarēm Latvijā un daudzviet valstī ir nozīmīgs ienākumu avots. No 82 tūkstošiem visu Latvijas lauku saimniecību 13 tūkstoši (16%) ir specializējušās piena lopkopībā, apsaimniekojot 391 tūkstošus ha (21%) lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

 

Jau ziņots, ka 18. augustā pēc Zemkopības ministrijas ierosinājuma valdība nolēma piena ražotājiem izmaksāt 7,6 miljonus eiro ciltsdarba atbalstam.

___________________________       

Informāciju sagatavoja:

Kaspars Funts

Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks